5+1 Mikulásváró gluténmentes recept
A karácsonyi időszak egyik első állomása a Mikulás érkezése, miért ne próbálhatnánk ki valami különleges süteményt ennek örömére? A következőkben édes és sós recepteket olvashattok, amelyek ráadásul még gluténmentesek is, így az egész család együtt élvezheti a finomságokat.
Mogyoróvajas pite – piros alma, mogyoró
Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki ne kapott volna a Mikulástól soha mogyorót… De mi lenne, ha ezentúl valami finomat és univerzálisan használható csemegét készítenénk belőle házilag? Gyors, egyszerű, gazdaságos, de vigyázat! Függőséget okozhat. 😊
Hozzávalók:
A mogyoróvajhoz:
- 350 gramm amerikai mogyoró héj nélkül mérve
- 3 evőkanál mogyoróolaj (hiányában: napraforgóolaj)
- 1/2 mokkáskanál só
- 3 evőkanál méz
A mogyoróvajas pitéhez:
- 400 gramm mogyoróvaj (mogyoródarabos)
- 100 gramm barnacukor
- 4 darab tojás
- 10 gramm szódabikarbóna (kb. 2 mokkáskanál)
- 150 gramm étcsoki-csepp
Részletes elkészítés: Mogyoróvajas pite és házi mogyoróvaj készítés
Sivatag rózsája – nutellás, mogyorós
Gyors és mutatós édesség, amiben még a gyerekek is segíthetnek!
Miért is kellene mindig túlbonyolítani a desszertet? Következő receptünk az egyszerű de nagyszerű elven készül és a legjobb benne, hogy akár az egész család közösen készítheti. Garantáljuk, hogy a Mikulás is repetázni fog!
Hozzávalók:
- 90 gramm tejcsokoládé
- 100 gramm nutella
- 50 gramm mogyoró
- 50 gramm natúr gluténmentes kukoricapehely
Részletes elkészítés: Sivatag rózsája (nutellás, mogyorós)
Sós mogyorós grissini (rizslisztből)
Mert a Mikulás is szereti a sós falatokat!
Aki kóstolta már a sós mogyorót az pontosan tudja, hogy mennyire jól passzolhatnak ezek az ízek egymáshoz, így miért pont karácsony közeledtével feledkeznénk meg róla? Ha a sok édesség mellett valami sósat is kipróbálnál, akkor ez a recept Neked szól!
Hozzávalók:
- 150 gramm rizsliszt
- 50 gramm darált sós mogyoró
- 20 gramm Grana Padano sajt
- 40 gramm puha vaj
- 1 mokkáskanál só
- 100 ml víz (kb.)
Részletes elkészítés: Sós mogyorós grissini rizslisztből
Narancsos-citromos szelet
Mediterrán citrusosság borús napokra
Ez a recept elsősorban azoknak szól, akik már haladóbbnak érzik magukat a sütemények világában, vagy legalábbis szeretik a kihívásokat. Ám megéri kipróbálni magunkat, hiszen a citrusok frissessége új lendületet adhat mindannyiunknak az év végére és az ünnepekre.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 darab tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 darab nagyobb narancs leve és reszelt héja
- 2 csepp piros és sárga ételfesték (elmaradhat)
- 120 gramm Miklós’ Universal mix liszt
- 6 gramm sütőpor
A krémhez:
- 500 ml tej
- 40 gramm vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál rizsliszt
- 1/2 mokkáskanál só
- 70 gramm porcukor
- 200 gramm vaj
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 2 csepp sárga ételfesték (elmaradhat)
A töltéshez:
- 20 darab gluténmentes piskótatallér
- 200 ml narancslé (frissen facsart a legjobb)
- 1 evőkanál méz
A lekenéshez:
- 5 evőkanál sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 100 gramm fehér csokoládé
- 2 evőkanál színes díszítő cukor
Részletes elkészítés: Narancsos-citromos szelet
Diós kocka
Az igazi őszi sütemény
A mogyoró mellett a dió az őszi-téli szezon sztárja, így nálunk sem maradhattak le a listáról a diós sütemények. Most egy könnyű, jól alakítható alapreceptet hoztunk, amit a család minden tagja a saját kedve szerint egészíthet ki, bár önmagában is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 8 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 250 gramm darált dió
- 3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
A tepsi (25×30 cm) kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
A tálaláshoz:
- 24 darab fél diógerezd
- 100 gramm sárgabaracklekvár
Részletes elkészítés: Diós kocka
Diós-kókuszos-almás kevert
A jól ismert recept egy kis trópusi csavarral
Ki ne ismerné a klasszikus diós-almás kevert sütiket? De mi lenne, ha most egy kis trópusi ízvilágot is belecsempésznénk a szürke őszi-téli napokba? Az ismerős ízeket, ezúttal egy kis kókusszal tesszük igazán különlegessé.
Hozzávalók:
- 150 gramm Rama margarin
- 150 gramm kristálycukor
- 3 darab tojás
- 70 gramm kókuszreszelék
- 140 gramm rizsliszt
- 6 gramm sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 100 ml tej
- 2 darab nagyobb alma
A tetejére:
- 2 evőkanál barnacukor
- 60 gramm durvára aprított dió
A sütőforma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
- 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
Részletes elkészítés: Diós-kókuszos-almás kevert elkészítése