Sign In

Receptek

5+1 Mikulásváró gluténmentes recept

5+1 Mikulásváró gluténmentes recept

A karácsonyi időszak egyik első állomása a Mikulás érkezése, miért ne próbálhatnánk ki valami különleges süteményt ennek örömére? A következőkben édes és sós recepteket olvashattok, amelyek ráadásul még gluténmentesek is, így az egész család együtt élvezheti a finomságokat. 

mogyoróvaj készítés mogyoróvajas pite recept gluténmentes recept mentes magazin
Mogyoróvaj pite recept – Mentes Magazin

Mogyoróvajas pite – piros alma, mogyoró

Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki ne kapott volna a Mikulástól soha mogyorót… De mi lenne, ha ezentúl valami finomat és univerzálisan használható csemegét készítenénk belőle házilag? Gyors, egyszerű, gazdaságos, de vigyázat! Függőséget okozhat. 😊

Hozzávalók:

A mogyoróvajhoz:

  • 350 gramm amerikai mogyoró héj nélkül mérve
  • 3 evőkanál mogyoróolaj (hiányában: napraforgóolaj)
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 3 evőkanál méz

A mogyoróvajas pitéhez:

  • 400 gramm mogyoróvaj (mogyoródarabos)
  • 100 gramm barnacukor
  • 4 darab tojás
  • 10 gramm szódabikarbóna (kb. 2 mokkáskanál)
  • 150 gramm étcsoki-csepp

Részletes elkészítés: Mogyoróvajas pite és házi mogyoróvaj készítés

Sivatag rózsája nutellás mogyorós gluténmentes recept mentesmagazin
Sivatag rózsája nutellás mogyorós gluténmentes recept – Mentes Magazin

Sivatag rózsája – nutellás, mogyorós

Gyors és mutatós édesség, amiben még a gyerekek is segíthetnek!

Miért is kellene mindig túlbonyolítani a desszertet? Következő receptünk az egyszerű de nagyszerű elven készül és a legjobb benne, hogy akár az egész család közösen készítheti. Garantáljuk, hogy a Mikulás is repetázni fog!

Hozzávalók:

  • 90 gramm tejcsokoládé
  • 100 gramm nutella
  • 50 gramm mogyoró
  • 50 gramm natúr gluténmentes kukoricapehely

Részletes elkészítés: Sivatag rózsája (nutellás, mogyorós)

sós mogyoró grissini rizsliszt gluténmentes recept mentes magazin
Sós-mogyorós grissini rizsliszt gluténmentes recept – Mentes Magazin

Sós mogyorós grissini (rizslisztből) 

Mert a Mikulás is szereti a sós falatokat! 

Aki kóstolta már a sós mogyorót az pontosan tudja, hogy mennyire jól passzolhatnak ezek az ízek egymáshoz, így miért pont karácsony közeledtével feledkeznénk meg róla? Ha a sok édesség mellett valami sósat is kipróbálnál, akkor ez a recept Neked szól!

Hozzávalók:

  • 150 gramm rizsliszt
  • 50 gramm darált sós mogyoró
  • 20 gramm Grana Padano sajt
  • 40 gramm puha vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 100 ml víz (kb.)

Részletes elkészítés: Sós mogyorós grissini rizslisztből

narancsos citromos szelet gluténmentes recept mentes magazin
Narancsos-citromos szelet gluténmentes recept – Mentes Magazin

Narancsos-citromos szelet

Mediterrán citrusosság borús napokra

Ez a recept elsősorban azoknak szól, akik már haladóbbnak érzik magukat a sütemények világában, vagy legalábbis szeretik a kihívásokat. Ám megéri kipróbálni magunkat, hiszen a citrusok frissessége új lendületet adhat mindannyiunknak az év végére és az ünnepekre.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 darab tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 1 darab nagyobb narancs leve és reszelt héja
  • 2 csepp piros és sárga ételfesték (elmaradhat)
  • 120 gramm Miklós’ Universal mix liszt
  • 6 gramm sütőpor

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 40 gramm vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 70 gramm porcukor
  • 200 gramm vaj
  • 1 darab citrom reszelt héja és leve
  • 2 csepp sárga ételfesték (elmaradhat)

A töltéshez:

  • 20 darab gluténmentes piskótatallér
  • 200 ml narancslé (frissen facsart a legjobb)
  • 1 evőkanál méz

A lekenéshez:

  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 100 gramm fehér csokoládé
  • 2 evőkanál színes díszítő cukor

Részletes elkészítés: Narancsos-citromos szelet

diós kocka gluténmentes recept mentes magazin
Diós kocka gluténmentes recept – Mentes Magazin

Diós kocka

Az igazi őszi sütemény

A mogyoró mellett a dió az őszi-téli szezon sztárja, így nálunk sem maradhattak le a listáról a diós sütemények. Most egy könnyű, jól alakítható alapreceptet hoztunk, amit a család minden tagja a saját kedve szerint egészíthet ki, bár önmagában is megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 8 darab tojás
  • 200 gramm cukor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 250 gramm darált dió
  • 3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa

A tepsi (25×30 cm) kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj

A tálaláshoz:

  • 24 darab fél diógerezd
  • 100 gramm sárgabaracklekvár

Részletes elkészítés: Diós kocka

diós kókuszos almás kevert recept gluténmentes mentesmagazin
Diós-kókuszos almás kevert recept gluténmentes – Mentes Magazin

Diós-kókuszos-almás kevert

A jól ismert recept egy kis trópusi csavarral

Ki ne ismerné a klasszikus diós-almás kevert sütiket? De mi lenne, ha most egy kis trópusi ízvilágot is belecsempésznénk a szürke őszi-téli napokba? Az ismerős ízeket, ezúttal egy kis kókusszal tesszük igazán különlegessé.

Hozzávalók:

  • 150 gramm Rama margarin
  • 150 gramm kristálycukor
  • 3 darab tojás
  • 70 gramm kókuszreszelék
  • 140 gramm rizsliszt
  • 6 gramm sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 100 ml tej
  • 2 darab nagyobb alma

A tetejére:

  • 2 evőkanál barnacukor
  • 60 gramm durvára aprított dió

A sütőforma kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj
  • 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa

Részletes elkészítés: Diós-kókuszos-almás kevert elkészítése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük