Zsíros pogácsa rizslisztből
Egy egyszerűen elkészíthető pogácsa!
Gluténmentes zsíros pogácsa rizslisztből
Egy egyszerűen elkészíthető pogácsa!
Hozzávalók
- 130 ml tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 20 gramm friss élesztő
- 330 gramm rizsliszt
- 1,5 teáskanál só
- 20 gramm útifűmaghéj
- 120 gramm zsír
- 14 gramm tejföl
- 1 darab tojás
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
Instrukciók
- Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót, az útifűmaghéjat egy tálba mérjük, összekeverjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, és alaposan összegyúrjuk.
- Nem baj, ha kicsit ragacsos, néhány percig pihentessük, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet. Viszonylag puha tésztának kell lennie. Ha kemény, egy kevés tejföllel lazítjuk, ha túl lágy, akkor egy kevés liszttel gyúrjuk össze.
- Lisztezett nyújtólapon 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk, majd 5 cm-es formával kiszaggatjuk, a tenyerünkkel egy kicsit megsodorjuk, hogy magasabb legyen. Sütőlemezre sorakoztatjuk a pogácsákat, majd egy konyharuhával letakarjuk, és 30-40 perc alatt megkelesztjük.
- Az idő letelte után megkenjük a villával felvert, kicsit megsózott tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Vigyázzatok, hogy ne süssétek túl, különben kiszárad!