Olasz csirkés palacsinta
Mert a palacsinta nem csak édesen, de sósan is nagyon finom! Ez egy eredeti olasz recept, amin egy cseppet változtattam. 🙂 Kicsit hasonlít a mi hortobágyi húsos palacsintánkhoz, és én nem is tudom eldönteni, hogy melyik finomabb! 🙂
Gluténmentes csirkés palacsinta
Hozzávalók
A palacsintákhoz:
- 220 gramm Schar Farina liszt
- 1,1 liter tej fele lehet szénsavas ásványvíz
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál ek napraforgóolaj a tésztába
- 1 teáskanál kk só
- 5 evőkanál napraforgóolaj a sütéshez
A töltelékhez:
- 500 gramm dkg csirkemellfilé
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál tk fűszerpaprika
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 1 teáskanál tk só
- 250 gramm reszelt sajt trappista, mozzarella vagy scamorza
A besamelhez:
- 5 gramm vaj
- 5 gramm rizsliszt
- 500 ml tej
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 3 gramm reszelt sajt
A tetejére:
- 2 gramm reszelt sajt
- 1 teáskanál darálatlan mák
- 1/4 mokkáskanál chilipehely
A tálaláshoz:
- 200 ml tejföl
- 1/4 mokkáskanál só
- 3-4 evőkanál ketchup
Instrukciók
- Először a tölteléket készítjük el. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, rádobjuk az összeaprított zöldpaprikát, paradicsomot, megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a nagyon apró kockára vágott csirkemellet, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a leve szinte teljesen elfő. Amikor kész, félig kihűtjük, majd hozzákeverjük a reszelt sajtot.
- A palacsintákhoz a hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd egy-egy kiskanálnyi olajon megsütjük őket. Ebből a mennyiségből 15 db palacsinta lett.
- A palacsintákra kenjük a tölteléket, feltekerjük, majd egy kivajazott, 26cm-es kapcsos tortaformába tesszük őket, csigaformában meghajlítva.
- Ezután elkészítjük a besamelt. A vajon megfuttatjuk a lisztet, majd folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a tejet, és kis lángon sűrűre főzzük. Sózzuk, fűszerezzük a szerecsendióval, belekeverjük a reszelt sajtot, majd a palacsinták tetejére kanalazzuk.
- Nekem 9 db palacsinta fért a tortaformába, a maradékot egy kisebb jénai tálba tettem. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, mákkal, chilipehellyel.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
- Tálaláskor a tejfölt összekeverjük a sóval, a ketchuppel, és a tortaszeletekre vágott palacsinták tetejére teszünk 1-1 kanálnyit.