Alföldi krumpligombóc-leves
Alföldi krumpligombóc-leves
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 500 gramm burgonya
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
A leveshez:
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 teáskanál só
- 1/2 csokor petrezselyem
Instrukciók
- A meghámozott, megmosott burgonyát kockára vágjuk, 600 ml sós vízben puhára főzzük, majd a levét félretéve leszűrjük, és a krumplit még melegen áttörjük, majd kihűtjük.
- A felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paradicsomot, paprikát, megszórjuk a fűszerpaprikával, jól összekeverjük. 1-2 perc után hozzáadjuk a tetszőlegesen felaprított sárgarépát, fehérrépát, majd felöntjük 6dl vízzel, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon puhára főzzük a zöldségeket.
- Közben a kihűlt, áttört burgonyához adjuk a tojást, a sót, és annyi lisztet, hogy könnyen gyúrható, viszonylag lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Lisztes kézzel kisebb diónyi gombócokat formálunk, és a krumpli főzővizében kb. 10 perc alatt megfőzzük.
- Miután megfőttek, a lével együtt a kész leveshez öntjük. Ha kell, még megsózzuk, a tetejét petrezselyemmel megszórjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)