Banános-ananászos pite
Banános-ananászos pite
Hozzávalók
- 180 gramm Szafi Fitt nyújtható, édes lisztkeverék
- 100 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 0,5 mokkáskanál őrölt gyömbér
A töltelékhez:
- 100 gramm dió
- 2 evőkanál méz
- 1 darab ananász friss vagy konzerv
- 2 darab közepes banán
- 5 szem datolya ha nagyon száraz, beáztatjuk forró vízbe
- 1 evőkanál citromlé
- 0,5 evőkanál friss reszelt gyömbér
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 darab tojás
Instrukciók
- A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a gyömbért, és gyorsan összegyúrjuk. Amíg a tölteléket elkészítjük, a tésztát betesszük a hűtőbe.
- A diót nagyobb darabokra aprítjuk, és összekeverjük a mézzel. Egy tálban botmixerrel összeaprítjuk az ananász nagy részét (egy keveset félreteszünk belőle, ezt majd a végén adjuk a krémhez, apró darabokra vágva), a banánokat, a datolyát, a tojásokat, a gyömbért, és a fahéjat és összekeverjük a citromlével.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, kicsit átgyúrjuk, ha nagyon kemény lenne, pár csepp folyadékot teszünk hozzá (lehet az ananászkonzerv levéből is), majd belenyomkodjuk a kivajazott piteformába (23 cm átmérő, 4 cm magas), úgy hogy az oldalára is kerüljön tészta.
- Villával megszurkáljuk, elosztjuk rajta a mézes diót, és 10 percre betesszük a 190 C fokra előmelegített sütőbe.
- 10 perc után kivesszük, ráöntjük a banános-ananászos krémet, és visszatesszük a sütőbe, további 40-45 percre.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)