Ananászkrémleves kókuszcsókkal
Ananászkrémleves kókuszcsókkal
Hozzávalók
- 1 evőkanál cukor
- 1 doboz ananászkonzerv (darabolt)
- 1 teáskanál só
- 1 darab citrom
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál rizsliszt vagy étkezési keményítő
- 200 ml főzőtejszín
- 1200 ml víz (egy része lehet tej)
Kókuszcsókhoz:
- 1 darab tojásfehérje
- 60 gramm porcukor
- 60 gramm kókuszreszelék
Instrukciók
- Először a kókuszcsókot készítjük el. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor elolvad benne. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket. Sütőpapíros tepsire kis halmokat teszünk, nem túl szorosan egymás mellé, mert el fognak terülni.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 percig zárt ajtónál sütjük, majd résnyire nyitott ajtónál, 120 fokon, kb. 10 perc alatt rózsaszínes-barnásra szárítjuk őket. Ha kihűltek, könnyen le lehet szedni őket a sütőpapírról. Érdemes előző nap elkészíteni, mert frissen kemények, másnap omlósak lesznek.
- Ezután következhet a leves. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az ananászkonzerv levét, addig forraljuk, amíg a cukor felolvad, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt és a vizet is. Sóval, citromlével és a fűszerekkel ízesítjük. Pár percig főzzük, majd kiveszünk egy keveset az ananászból, a többit merülőmixerrel pürésítjük.
- A lisztet csomómentesre keverjük a főzőtejszínnel, egy kevés levessel hígítjuk, majd a leveshez öntjük és felforraljuk. A félretett ananászdarabokat visszatesszük a levesbe.
- Langyosra hűtve, vagy hidegen adjuk asztalra, reszelt citromhéjjal, esetleg mentalevéllel díszítjük. A kókuszcsókokat a tányér szélére tesszük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)