Anna szelet
Anna szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 90 gramm kristálycukor
- 200 ml erős feketekávé
- 250 gramm Nutri Free mix per Pane
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 1 csomag szalalkáli
- 2 darab tojás
- 90 gramm zsír
- 20 gramm liszt a nyújtáshoz
A krémhez:
- 5 darab tojássárgája
- 100 gramm kristálycukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 5 evőkanál rizsliszt
- 500 ml tej
- 100 gramm porcukor
- 300 gramm vaj
A tetejére:
- 50 gramm étcsokoládé
- 50 gramm fehér csokoládé
- 2 mokkáskanál vaj
- 2 darab kávétejszín
Instrukciók
- A kristálycukrot megkaramellizáljuk, felöntjük a kávéval, és addig melegítjük, amíg a karamell teljesen feloldódik, majd kihűtjük.
- A lisztet összekeverjük a szalalkálival, (a gluténmentes változatba nem tettem sót, mert Nutri Free enyhén sós liszt), majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
- Hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként a kihűlt karamellás kávét, és jól összegyúrjuk. Könnyen gyúrható, inkább puha, mint kemény tésztát kell kapnunk, különben nehéz lesz vékonyra kinyújtani.
- Ha kicsit ragad, pihentessük inkább pár percig, osszuk 3 részre a tésztát, majd lisztes kézzel formázzuk kicsit hosszúkásra, és sütőpapíron nyújtsuk ki, a széleket vágjuk le, hogy egy 25x35cm-es téglalapot kapjunk.
- A sütőpapírral együtt tegyük a tepsire, majd 180 C fokon süssük világosra kb. 8-10 perc alatt. Amikor megsült a tésztalap, csúsztassuk a papír nélkül rácsra, és úgy hűtsük ki. A másik két tésztabucit ugyanígy süssük meg.
- Amikor a lapok készen vannak, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral, sóval, hozzáadjuk a lisztet, majd apránként felöntjük a tejjel, és lassú tűzön jó sűrűre főzzük, majd kihűtjük. (A rizsliszteset kicsit tovább kell főzni, hogy másnapra ne lágyuljon meg a krém).
- A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt tojássárgájás krémet, és jó habosra, levegősre keverjük.
- A krémet 2 részre osztjuk, és megtöltjük a lapokat. Kicsit lenyomjuk a felső lapot, hogy a krém egyenletesen elterüljön.
- Az étcsokit és a fehér csokit egy-egy forró vízbe állított bögrében felolvasztjuk, hozzáadjuk az 1-1 kk vajat, kávétejszínt, szép simára keverjük, majd a süti tetejére csorgatjuk.
- Másnap, meleg vízbe mártott késsel, szép hosszúkás szeletekre vágjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)