Arancini – Hússal, sajttal töltött rizsgombóc
Arancini - Hússal, sajttal töltött rizsgombóc
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 200 gramm basmati rizs
- 400 ml víz
- 1 teáskanál só
- 1 csipet sáfrány (sáfrányos szeklice)
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál rizsliszt
- 100 gramm zsemlemorzsa gluténmentes
A töltelékhez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma kisebb fej
- 1 szál szárzeller
- 150 gramm darált hús
- 50 ml paradicsomlé
- 40 gramm zöldborsó
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 50 gramm trappista sajt reszelt
- 50 gramm juhsajt apróra vágott, (Pecorino)
A sütéshez:
- 500 ml napraforgóolaj
A paradicsommártáshoz:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 púpozott rizsliszt
- 1 evőkanál vöröshagyma finomra reszelt
- 1 gerezd fokhagyma zúzott
- 800 ml paradicsomlé 100%-os házi
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál durvára őrölt fekete bors
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 2 teáskanál cukor (elmaradhat)
- 4-5 darab bazsalikomlevél friss
Instrukciók
- A rizst alaposan megmossuk, majd a sóval és egy csipetnyi sáfránnyal (hogy szép sárga legyen), fedő alatt kis lángon addig főzzük, amíg az összes vizet felszívja. Elzárjuk alatta a tüzet, és lefedve hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon.
- A töltelékhez az apróra vágott hagymát és szárzellert az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, közepes lángon fehéredésig sütjük. Hozzáöntjük a paradicsomlét, 2 ek vizet, sózzuk, borsozzuk, majd a zöldborsót is hozzáadjuk, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk a húst, és elpárologtatjuk az összes folyadékot alóla.
- Amikor a hús megpuhult, még melegen hozzákeverjük a kétféle sajtot, hogy megolvadjon.
- A paradicsommártáshoz a lisztet megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd apránként, kevergetés közben felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és pár perc alatt besűrítjük, a végén rászórjuk az apróra vágott bazsalikomlevelet.
- A közben kihűlt rizst összekeverjük a 2 tojással és a liszttel. A tenyerünkbe teszünk egy jó nagy evőkanálnyi adagot, kicsit ellapítjuk, a közepébe halmozunk egy keveset a töltelékből, majd betakarjuk, és kacsatojás alakú és nagyságú formára alakítjuk.
- Meghempergetjük a zsemlemorzsában, közepesen forró olajban 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. Még forrón a paradicsommártással tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)