Sign In

Receptek

Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények, Tészta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 150 gramm Miklós' Universal mix
  • 100 gramm Maria's sweet baking mix
  • 30 gramm cukor
  • 20 gramm friss élesztő
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • kb. 200 ml tej

A lekenéshez, hintéshez:

  • 50 gramm olvasztott vaj
  • 100 gramm darált dió
  • 100 gramm kristálycukor

A sodóhoz:

  • 1 csomag vaníliás puding
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 700 ml tej

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgájákat, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük dagasztani.
  • A vége felé hozzácsorgatjuk az olvasztott, de nem forró vajat. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  • Amikor megkelt, gyúródeszkára borítjuk, kézzel ellapogatjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és alaposan kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukros darált dióval a rétegeket.
  • Amikor elfogytak a hozzávalók, ismét letakarjuk, és amíg bemelegszik a sütő 200 fokra, még kelesztjük, aztán betesszük a tésztát a sütőbe, a hőfokot visszavesszük 180 C fokra, és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Amíg a tészta sül, a vaníliás pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral, és ezzel az öntettel tálaljuk az aranygaluskát.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó aranygaluska, édes sütemény, galuska, gluténmentes, vaníila, vaníliasodó

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating