Aranygaluska vaníliasodóval
Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm Miklós' Universal mix
- 100 gramm Maria's sweet baking mix
- 30 gramm cukor
- 20 gramm friss élesztő
- 2 darab tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
- 30 gramm olvasztott vaj
- kb. 200 ml tej
A lekenéshez, hintéshez:
- 50 gramm olvasztott vaj
- 100 gramm darált dió
- 100 gramm kristálycukor
A sodóhoz:
- 1 csomag vaníliás puding
- 3-4 evőkanál cukor
- 700 ml tej
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgájákat, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük dagasztani.
- A vége felé hozzácsorgatjuk az olvasztott, de nem forró vajat. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Amikor megkelt, gyúródeszkára borítjuk, kézzel ellapogatjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és alaposan kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukros darált dióval a rétegeket.
- Amikor elfogytak a hozzávalók, ismét letakarjuk, és amíg bemelegszik a sütő 200 fokra, még kelesztjük, aztán betesszük a tésztát a sütőbe, a hőfokot visszavesszük 180 C fokra, és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Amíg a tészta sül, a vaníliás pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral, és ezzel az öntettel tálaljuk az aranygaluskát.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)