Bejgli rizslisztből – útifűmaghéj nélkül
Bejgli rizslisztből - útifűmaghéj nélkül
Hozzávalók
- 300 gramm rizsliszt
- 50 gramm darált mandula vagy dió
- 6 gramm sütőpor
- 1 mokkáskanál só
- 50 gramm porcukor
- 1 darab bio citrom reszelt héja
- 10 gramm vaníliás cukor
- 3 darab kicsi vagy 2 darab nagyobb tojás
- 100 gramm Rama margarin
Töltelék
Diós:
- 100 gramm darált dió
- 40 gramm porcukor
- 40 gramm Rama
- 20 gramm kandírozott gyümölcs
- 1/2 darab narancs reszelt héja
- 1-2 evőkanál víz
Mákos:
- 100 gramm darált mák
- 40 gramm porcukor
- 40 gramm Rama margarin
- 20 gramm mazsola
- 1/2 darab narancs reszelt héja
Tetejét lekenni:
- 1 darab tojássárgája
Instrukciók
- Először a tölteléket készítjük el: a mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A darált diót és külön a mákot, az olvasztott margarinnal, a porcukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük. Ha nagyon sűrű, 1-2 kanál vízzel hígíthatjuk, de ne legyen folyós, csak kenhető.
- Tészta: a rizslisztet, darált mandulát elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sütőport, sót, porcukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot és a tojásokkal együtt egy könnyen gyúrható, lágy, de nem nagyon ragadós tésztát kell kapnunk.
- Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe. Minél tovább áll (akár egész éjszaka), annál könnyebb lesz vele dolgozni.
- A pihenőidő letelte után kicsit átgyúrjuk, majd szilikonos, jól meglisztezett sütőpapíron kb. 1cm vastagra kinyújtjuk.
- Rákenjük a tölteléket, egyik felére a diósat, másik felére a mákosat, rászórjuk a diósra a kandírozott gyümölcsöt, a mákosra a mazsolát, kicsit belenyomkodjuk (ne keverjük előre bele a töltelékbe, mert nehéz lesz a puha tésztára rákenni a mazsolával együtt).
- Szorosan felcsavarjuk a papír segítségével, majd a sütőpapírral együtt helyezzük a tepsire. Egy vastagabb szívószállal néhány helyen belebökünk, egészen a tészta aljáig, hogy a gőz ne nyomja szét a bejglit, ne repedjen meg (garantáltan meg fog repedni, a mákos mindig jobban, mint a diós).
- A tojássárgájával lekenjük a tetejét, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
- Sütés közben meg fog repedni, de nem kell pánikba esni.
- Miután megsült, még forrón, amilyen szorosan csak lehet, beletekerjük a sütőpapírba, majd egy konyharuhába és így hűtjük ki.
- Frissen még nagyon törik, de miután kihűlt, csomagoljuk be folpackba, abban tároljuk és másnap gyönyörűen szeletelhető.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)