Céklaleves túrógaluskával
Céklaleves túrógaluskával
Hozzávalók
A leveshez:
- 500 gramm cékla
- 2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 darab alma
- 1 darab burgonya
- 1 darab vöröshagyma közepes
- 60 gramm póréhagyma
- 1 szál szárzeller
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 50 ml édes fehérbor
- 200 ml almalé 100 %-os
- 1000 ml zöldségalaplé vagy víz és zöldségleves ételízesítő
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 mokkáskanál köménymag őrölt
- 1-2 evőkanál balzsamecet
- 50 ml főzőtejszín
- 1 teáskanál citromlé
A túrógaluskához:
- 30 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 250 gramm tehéntúró
- 1/2 mokkáskanál só
- 40 gramm zsemlemorzsa (gluténmentes)
- 1 púpos tk útifűmaghéj a gluténmentes galuskához
Instrukciók
- A leveshez a céklát alaposan megmossuk, majd a sóval, köménymaggal ízesített vízben puhára főzzük.
- A túrógaluskához a puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a villával összetört túrót, a sót, a zsemlemorzsát, az útifűmaghéjat, majd alaposan összekeverjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és ezt is a túrós masszához dolgozzuk, majd letakarva betesszük a hűtőbe, minimum 30 percre.
- A finomra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott póréhagymát megdinszteljük az olajon, majd rászórjuk a felaprított szárzellert, a meghámozott, kockára vágott burgonyát és almát, és pár percig együtt pirítjuk.
- Felöntjük a borral, az almalével, valamint a zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük az őrölt köménnyel. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon főzzük 30-35 percig.
- A megfőtt céklát meghámozzuk, kockára vágjuk, a levesbe tesszük, levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. A tejszínnel és a balzsamecettel ízesítjük, ha szükséges, még megsózzuk.
- A túrós masszát elővesszük a hűtőből, és megvizezett evőkanállal galuskákat formázunk, majd enyhén sózott, gyöngyözve fővő vízbe rakjuk, 5 percig főzzük, félidőben megfordítjuk őket. Ezután elzárjuk alatta a gázt, de a galuskákat még 10 percig a vízben hagyjuk lefedve, majd leszűrjük.
- Tálaláskor a forró levest tányérokba merjük, a túrógaluskát rátesszük, és meglocsoljuk a citromlével elkevert tejszínnel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)