Csíkos sütemény
Csíkos sütemény
Hozzávalók
A diós laphoz:
- 1 darab tojás
- 80 gramm kristálycukor
- 150 gramm tejföl
- 1/4 mokkáskanál só
- 80 gramm rizsliszt
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 40 gramm dió darált
A mákos laphoz:
- 1 darab tojás
- 80 gramm kristálycukor
- 150 gramm tejföl
- 1/4 mokkáskanál só
- 80 gramm rizsliszt
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 40 gramm mák darált
A kakaós laphoz:
- 1 darab tojás
- 80 gramm kristálycukor
- 150 gramm tejföl
- 1/4 mokkáskanál só
- 90 gramm rizsliszt
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 30 gramm kakaó
A krémhez:
- 140 gramm rizsdara
- 60 gramm rizsliszt
- 1000 ml tej
- 1/2 mokkáskanál só
- 20 gramm porcukor vaníliás
- 250 gramm margarin
- 250 gramm porcukor
A tetejére:
- 100 gramm tejcsokoládé reszelt
Instrukciók
- Először a tejbedarát készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni, amíg a lapok elkészülnek. Egy lábasba mérjük a rizsdarát, a rizslisztet, ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, és addig főzzük kevergetve, amíg jól besűrűsödik, majd félretesszük, hogy kihűljön. A rizsdarát jóval hosszabb ideig kell főzni, mint a búzadarát, különben másnapra felhígul.
- A diós laphoz a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, a sót, a szódabikarbónával összekevert lisztet, és a legvégén a darált diót.
- A híg masszát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe (25x30 cm) öntjük. 180 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, kihűtjük.
- A mákos lapot is ugyanígy készítjük el, csak dió helyett darált mákot teszünk bele.
- A kakaós lap szintén így készül, csak kakaóporral, a dió és a mák helyett.
- Amikor mindhárom lap megsült, és a tejbedara is kihűlt, a margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk részletekben a tejbedarát. Egy nagyobb tálcára tesszük a mákos lapot, rákenjük a krém kicsivel több, mint egyharmadát, ráfektetjük a kakaós lapot, erre kerül a krém másik harmada, majd a krém tetejére tesszük a diós lapot, amit megkenünk a maradék krémmel, és megszórunk a reszelt tejcsokoládéval.
- Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)