Cukkinis pite
Cukkinis pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm őrölt mandula vagy mandulaliszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 2 darab tojás
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 teáskanál vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 500 gramm zsenge cukkini
- 250 gramm húsos szalonna főtt császár
- 1 evőkanál vaj
- 100 gramm tehéntúró
- 100 gramm tejföl
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
Instrukciók
- A kis kockára vágott szalonnát a zsiradékon kiolvasztjuk, kicsit megpirítjuk, rádobjuk a megmosott, hosszában félbevágott, majd kb. 2 mm-és szeletekre vágott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg levet ereszt, majd félretesszük hűlni.
- A tészta valamennyi hozzávalóját összekeverjük, majd olajos kézzel, zsiradékkal kikent pitetálba nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön a tésztából. 160 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
- Közben a túrót villával alaposan összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, a 2 tojást, a citromlevet, kakukkfüvet, zúzott fokhagymát, picit megsózzuk, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a párolt cukkinit a leve nélkül, és óvatosan, nehogy a cukkinit összetörjük, összekeverjük.
- A keveréket az elősütött pitetésztába töltjük, és a sütőbe visszatéve további 40-50 percig sütjük.
- Hidegen, melegen egyaránt finom.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)