Sign In

Receptek

Csokoládétorta

 

Csokoládétorta

Kategória Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 1 torta

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 3x2 darab tojás
  • 3x60 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 30 gramm cukor
  • 3x1 csipet
  • 3x1 evőkanál olvasztott vaj
  • 3x1 mokkáskanál szalalkáli
  • 3x1 evőkanál tej

A krémhez:

  • 4 darab tojás
  • 150 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 150 gramm étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 200 gramm vaj
  • 150 gramm meggy magozva
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 2 darab előzőleg elrontott tortalap vagy ugyanennyi kekszmorzsa

A tetejére:

  • 150 gramm cukor
  • 1 teáskanál ecet vagy friss citromlé

Instrukciók
 

  • Sütőpapírra rajzolunk 6 darab, kb. 24 cm átmérőjű kört, majd vajjal vékonyan bekenjük a sütőpapírt, és egy sütőlemezre helyezzük.
  • Két tojássárgáját habosra keverünk 20 gramm cukorral, hozzáadunk 60 gramm lisztet, 1 evőkanál olvasztott vajat és 1 evőkanál tejben elkevert 1 mokkáskanál szalalkálit. A két tojásfehérjét 20 gramm cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a lisztes keverékbe forgatjuk.
  • Ezt a mennyiséget 2 körön fele-fele arányban elosztjuk, 1 kanállal ide, egy kanállal oda teszünk, és szépen elkenjük a körön belül. Ha légkeveréses sütőnk van, egyszerre tudjuk a két lapot sütni, ha nincs, akkor egymás után süssük, de valószínűleg a második lap kevésbé fog megemelkedni. Légkeveréssel 160 C fokon, légkeverés nélkül 180 C fokon, kb. 10 perc alatt sülnek meg.
  • Miután megsültek, lehúzzuk a sütőpapírt, és rácson hűtjük ki a tésztát. Így sütjük meg mind a 6 lapot.
  • Ha sikerültek a lapok, örömünkben felvisítunk, és elkészítjük a krémet. 4 tojást, gőz fölött, 150 gramm cukorral krémesre főzünk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük az apró darabokra tördelt étcsokoládét, a kakaóport, és addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, és egynemű lesz a krém. Ezután alaposan lehűtjük.
  • A meggyet 1-2 evőkanál vízzel, 1 mokkáskanál fahéjjal, 1 evőkanál cukorral, csipet sóval kb. 3-4 perc alatt összefőzzük. Miután kihűlt, hozzákeverjük a rumaromát, és félretesszük.
  • Következik a karamell. Kiválasztjuk a legszebb tortalapot, egy késsel bejelöljük a szeletek helyét, de nem vágjuk át teljesen a lapot. Egy kisebb lábasban felolvasztjuk a cukrot az ecettel, és addig melegítjük, amíg borostyánszínű nem lesz.
  • Odakészítünk vajat, egy hosszú élű kést, ráöntjük a karamellt a tortalapra, gyorsan elsimítjuk, a megvajazott kés fokával bejelöljük a szeleteket, majd a megvajazott kés élével, egy határozott mozdulattal átvágjuk a karamellt, ami ebben e pillanatban, mint a pókháló, ezer darabra reped.
  • Megtöröljük a homlokunkat, elrebegünk egy Miatyánkot, aztán jöhet az újratervezés, mert ugye nem dobunk ki semmit, sőt most tudjuk igazán hasznosítani az elrontott lapokat. A grillázsos lapot szépen összetördeljük, adunk neki a sodrófával is, hogy minél apróbb legyen.
  • Veszünk még egy félresikerült lapot, azt is felaprítjuk, meglocsoljuk a meggylevével, a kakaós krémet habosra keverjük a puha vajjal, egyharmadát félretesszük a tetejéhez, a többibe belekeverjük a felaprított tortalapokat, a meggyet, és megtöltjük a lapokat.
  • A maradék krémet szépen, rusztikusan elkenjük a torta tetején, oldalán, megszórjuk díszítőcukorral, és betesszük a hűtőbe pihenni. Szóval, a végeredmény fenomenális lett 🙂  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó csokitorta, csokoládé, gluténmentes, torta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating