Csokoládétorta
Csokoládétorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 3x2 darab tojás
- 3x60 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 30 gramm cukor
- 3x1 csipet só
- 3x1 evőkanál olvasztott vaj
- 3x1 mokkáskanál szalalkáli
- 3x1 evőkanál tej
A krémhez:
- 4 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 1 csipet só
- 150 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál kakaópor
- 200 gramm vaj
- 150 gramm meggy magozva
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 teáskanál rumaroma
- 2 darab előzőleg elrontott tortalap vagy ugyanennyi kekszmorzsa
A tetejére:
- 150 gramm cukor
- 1 teáskanál ecet vagy friss citromlé
Instrukciók
- Sütőpapírra rajzolunk 6 darab, kb. 24 cm átmérőjű kört, majd vajjal vékonyan bekenjük a sütőpapírt, és egy sütőlemezre helyezzük.
- Két tojássárgáját habosra keverünk 20 gramm cukorral, hozzáadunk 60 gramm lisztet, 1 evőkanál olvasztott vajat és 1 evőkanál tejben elkevert 1 mokkáskanál szalalkálit. A két tojásfehérjét 20 gramm cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a lisztes keverékbe forgatjuk.
- Ezt a mennyiséget 2 körön fele-fele arányban elosztjuk, 1 kanállal ide, egy kanállal oda teszünk, és szépen elkenjük a körön belül. Ha légkeveréses sütőnk van, egyszerre tudjuk a két lapot sütni, ha nincs, akkor egymás után süssük, de valószínűleg a második lap kevésbé fog megemelkedni. Légkeveréssel 160 C fokon, légkeverés nélkül 180 C fokon, kb. 10 perc alatt sülnek meg.
- Miután megsültek, lehúzzuk a sütőpapírt, és rácson hűtjük ki a tésztát. Így sütjük meg mind a 6 lapot.
- Ha sikerültek a lapok, örömünkben felvisítunk, és elkészítjük a krémet. 4 tojást, gőz fölött, 150 gramm cukorral krémesre főzünk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük az apró darabokra tördelt étcsokoládét, a kakaóport, és addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, és egynemű lesz a krém. Ezután alaposan lehűtjük.
- A meggyet 1-2 evőkanál vízzel, 1 mokkáskanál fahéjjal, 1 evőkanál cukorral, csipet sóval kb. 3-4 perc alatt összefőzzük. Miután kihűlt, hozzákeverjük a rumaromát, és félretesszük.
- Következik a karamell. Kiválasztjuk a legszebb tortalapot, egy késsel bejelöljük a szeletek helyét, de nem vágjuk át teljesen a lapot. Egy kisebb lábasban felolvasztjuk a cukrot az ecettel, és addig melegítjük, amíg borostyánszínű nem lesz.
- Odakészítünk vajat, egy hosszú élű kést, ráöntjük a karamellt a tortalapra, gyorsan elsimítjuk, a megvajazott kés fokával bejelöljük a szeleteket, majd a megvajazott kés élével, egy határozott mozdulattal átvágjuk a karamellt, ami ebben e pillanatban, mint a pókháló, ezer darabra reped.
- Megtöröljük a homlokunkat, elrebegünk egy Miatyánkot, aztán jöhet az újratervezés, mert ugye nem dobunk ki semmit, sőt most tudjuk igazán hasznosítani az elrontott lapokat. A grillázsos lapot szépen összetördeljük, adunk neki a sodrófával is, hogy minél apróbb legyen.
- Veszünk még egy félresikerült lapot, azt is felaprítjuk, meglocsoljuk a meggylevével, a kakaós krémet habosra keverjük a puha vajjal, egyharmadát félretesszük a tetejéhez, a többibe belekeverjük a felaprított tortalapokat, a meggyet, és megtöltjük a lapokat.
- A maradék krémet szépen, rusztikusan elkenjük a torta tetején, oldalán, megszórjuk díszítőcukorral, és betesszük a hűtőbe pihenni. Szóval, a végeredmény fenomenális lett 🙂
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)