Diós-almás rolád
Diós-almás rolád
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm rizsliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál Mézeskalács fűszerkeverék vagy őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1 mokkáskanál só
- 3 darab tojás
- 100 gramm kristálycukor
- 250 gramm sütőtök megsütve
- 100 gramm durvára vágott dió
A krémhez:
- 4 darab közepes alma
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1/2 darab citrom leve és reszelt héja
- 1/4 mokkáskanál só
- 2 teáskanál étkezési keményítő vagy pudingpor
- 250 gramm mascarpone
- 1 evőkanál kristálycukor
- 10 gramm vaníliás cukor
Instrukciók
- Egy tálban összeforgatjuk a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat és a szegfűszeget. A tojásokat habosra keverjük a robotgép táljában a cukorral és a sóval, majd apránként hozzáadjuk először, az előzőleg botmixerrel pürésített sült tököt, majd kanalanként a lisztes keveréket.
- Egy kb. 30x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vékonyan megkenjük étolajjal, és szép simára elterítjük a sütőtökös masszát, majd a tetejére szórjuk a durvára vágott diót, egy picit kézzel bele is simogathatjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütjük.
- Amikor megsült, kivesszük, néhány percet várunk, majd a sütőpapír segítségével fordítva ráborítjuk a tésztát egy tiszta konyharuhára, úgy hogy a diós rész legyen alul, majd a konyharuha segítségével feltekerjük, és így hűtjük ki. Kicsit tört a tészta, amikor feltekertem, de szerencsére csak az elején, ahol jobban meghajlott, de a vége már egyben maradt.
- Közben elkészítjük a krémet. Egy serpenyőben karamellizáljuk meg a mézet és a cukrot, majd adjuk hozzá a megmosott, meghámozott, kisebb kockákra vágott almát, a citromlevet, a reszelt citromhéjat, szórjuk meg a fahéjjal, és fedő alatt pároljuk puhára.
- Amikor már elfőtte majdnem az össze levet, keverjük jól össze, nem baj, ha maradnak benne almadarabok. Ha nagyon folyósnak találnánk, keverjük össze az étkezési keményítőt pár csepp vízzel, és sűrítsük be vele a krémet, majd hűtsük ki.
- A mascarponét keverjük össze a vaníliás cukorral, és ha savanyúnak találjuk az almakrémet, még 1 evőkanál cukorral (én nem tettem hozzá). Amikor az almakrém kihűlt, keverjük kanalanként a mascarponés krémhez.
- Amikor a rolád is kihűlt, tekerjük ki, kenjük meg az almás-mascarponés krémmel, tekerjük vissza, és tegyük hideg helyre, lehetőleg letakarva. Másnap a legfinomabb, amikor az ízek összeérnek.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)