Sign In

Receptek

Diós-szilvás pite gluténmentesen

Diós-szilvás pite gluténmentesen

diós szilvás pite gluténmentes recept mentes magazin
Diós-szilvás pite – gluténmentes – recept – Mentes Magazin

Szilvás sütiből sosem elég! Hát még ebből! 🙂

diós szilvás pite gluténmentes recept mentes magazin

Diós-szilvás pite gluténmentesen

Szilvás sütiből sosem elég! Hát még ebből! 🙂
Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 200 gramm Naturbit Alfa-mix liszt
  • 150 gramm margarin Vénusz sütőmargarin, vanília ízű
  • 50 gramm porcukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál

A töltelékhez:

  • 150 gramm darált dió
  • 100 gramm vaj
  • 150 gramm porcukor
  • 20 gramm vaníliás cukor
  • 80 gramm vaníliás pudingpor
  • 1 darab tojás
  • 125 g joghurt citrom ízű, vagy natúr + pár csepp citromlé
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 300 gramm szilva

A lekenéshez:

  • 2-3 evőkanál szilvalekvár
  • 1 evőkanál rum

Instrukciók
 

  • A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg sütőmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.
  • Amikor már morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
  • Ezután nyújtsuk ki, béleljük ki vele egy kapcsos tortaformát (26 cm-es), majd tegyük be a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük.
  • A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük habosra a puha vajjal, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá az egész tojást, a joghurtot, a fahéjat, majd kanalanként a pudingporral elkevert darált diót.
  • Vegyük ki a tésztát a hűtőből, kanalazzuk rá a diós masszát, majd rakjuk ki a tetejét a félbevágott szilvákkal úgy, hogy a húsos része legyen felül.
  • Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig. Ez alatt az idő alatt a tészta szép pirosra sül, a töltelék viszont még egy kicsit lágyabb, remegős, de mire teljesen kihűl, szépen szeletelhető lesz.
  • Amíg sül a pite a szilvalekvárt és a rumot 1-2 percig kevergetve főzzük, amivel a sütőből kivett forró pite tetejét lekenjük, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Tipp: A pitesütő aljába teszünk keresztben két kb. 3 cm széles sütőpapírból vágott csíkot úgy, hogy túllógjon a formán, majd arra tesszük a tésztát. A papírcsíkok segítségével pedig egyszerű kiemelni a formából a pitét, főleg, ha ketten vagyunk 🙂  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó dió, gluténmentes, pite, sütemény, szilva

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating