Diós, mákos bejgli rizslisztből
Diós, mákos bejgli rizslisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm rizsliszt
- 50 gramm darált mandula vagy dió
- 6 gramm sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 2 evőkanál porrá őrölt eritrit
- 1 darab bio citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 darab tojás
- 1 darab tojásfehérje
- 50 gramm Vénusz vanília ízű sütőmargarin laktózmentes
- 15 gramm útifűmaghéj
- 150 ml víz
A diós töltelékhez:
- 100 gramm darált dió
- 30 gramm porrá őrölt eritrit
- 30 gramm Vénusz vanília ízű sütőmargarin
- 20 gramm mazsola
- 1/2 darab bio narancs reszelt héja
- 3 evőkanál víz
A mákoshoz:
- 100 gramm darált mák
- 30 gramm porrá őrölt eritrit
- 30 gramm Vénusz vanília ízű sütőmargarin
- 20 gramm mazsola
- 1/2 darab bio narancs reszelt héja
- 2 evőkanál víz
A tetejét lekenni:
- szükség szerint a maradék tojássárgája
Instrukciók
- Először a tölteléket készítjük el: A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A darált diót, majd külön a mákot az olvasztott margarinnal, a porrá őrölt eritrittel, a reszelt narancshéjjal és az olvasztott margarinnal összekeverjük. Ha nagyon sűrű, 1-2 kanál vízzel hígíthatjuk.
- Tészta: Az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe, hogy megkocsonyásodjon. A rizslisztet, a darált mandulát, a sütőport, a sót, az eritritet és a citromhéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vanília aromát, az egész tojást, a tojásfehérjét, a kocsonyás útifűmaghéjat, és végül a nagyon puha, majdnem folyós margarinnal sima tésztává gyúrjuk.
- Könnyen gyúrható, lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Szilikonos, enyhén lisztezett sütőpapíron kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
- Rákenjük egyik felére a diós, másik felére a mákos tölteléket, rászórjuk a mazsolát (ha belekeverjük a töltelékbe, nehezebb lesz elkenni), szorosan felcsavarjuk, majd a sütőpapírral együtt helyezzük a tepsire.
- Egy vastagabb szívószállal néhány helyen belebökünk, egészen a tészta aljáig, hogy a gőz ne nyomja szét a bejglit, ne repedjen meg. A maradék tojássárgájával megkenjük a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
- Hidegen szeleteljük fel. Érdekes módon, a mákos töltelékes rész, pedig egyformán volt sűrű mindkettő, feltekerés után kicsit szétterült, sütés közben pedig megrepedt, míg a diós rész gyönyörűen megtartotta a formáját. Tehát a mák a hibás. 🙂
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)