Sign In

Receptek

Diós, mákos bejgli rizslisztből

 

Diós, mákos bejgli rizslisztből

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 rúd

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm rizsliszt
  • 50 gramm darált mandula vagy dió
  • 6 gramm sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 2 evőkanál porrá őrölt eritrit
  • 1 darab bio citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojásfehérje
  • 50 gramm Vénusz vanília ízű sütőmargarin laktózmentes
  • 15 gramm útifűmaghéj
  • 150 ml víz

A diós töltelékhez:

  • 100 gramm darált dió
  • 30 gramm porrá őrölt eritrit
  • 30 gramm Vénusz vanília ízű sütőmargarin
  • 20 gramm mazsola
  • 1/2 darab bio narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál víz

A mákoshoz:

  • 100 gramm darált mák
  • 30 gramm porrá őrölt eritrit
  • 30 gramm Vénusz vanília ízű sütőmargarin
  • 20 gramm mazsola
  • 1/2 darab bio narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál víz

A tetejét lekenni:

  • szükség szerint a maradék tojássárgája

Instrukciók
 

  • Először a tölteléket készítjük el: A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A darált diót, majd külön a mákot az olvasztott margarinnal, a porrá őrölt eritrittel, a reszelt narancshéjjal és az olvasztott margarinnal összekeverjük. Ha nagyon sűrű, 1-2 kanál vízzel hígíthatjuk.
  • Tészta: Az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe, hogy megkocsonyásodjon. A rizslisztet, a darált mandulát, a sütőport, a sót, az eritritet és a citromhéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vanília aromát, az egész tojást, a tojásfehérjét, a kocsonyás útifűmaghéjat, és végül a nagyon puha, majdnem folyós margarinnal sima tésztává gyúrjuk.
  • Könnyen gyúrható, lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Szilikonos, enyhén lisztezett sütőpapíron kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
  • Rákenjük egyik felére a diós, másik felére a mákos tölteléket, rászórjuk a mazsolát (ha belekeverjük a töltelékbe, nehezebb lesz elkenni), szorosan felcsavarjuk, majd a sütőpapírral együtt helyezzük a tepsire.
  • Egy vastagabb szívószállal néhány helyen belebökünk, egészen a tészta aljáig, hogy a gőz ne nyomja szét a bejglit, ne repedjen meg. A maradék tojássárgájával megkenjük a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
  • Hidegen szeleteljük fel. Érdekes módon, a mákos töltelékes rész, pedig egyformán volt sűrű mindkettő, feltekerés után kicsit szétterült, sütés közben pedig megrepedt, míg a diós rész gyönyörűen megtartotta a formáját. Tehát a mák a hibás. 🙂  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó bejgli, dió, édes sütemény, gluténmentes, mák, rizsliszt

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating