Sign In

Epres krémes

 

Epres krémes

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 500 gramm kész leveles vajastészta vagy saját készítésű

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 2 darab tojás
  • 100 ml tejföl függ a tojás nagyságától
  • 1 csipet
  • 50 gramm vaj

A kenéshez:

  • 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 200 gramm vaj
  • 1 darab tojásfehérje

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 50 gramm kristálycukor a tojásfehérjéhez
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet
  • 50 gramm kristálycukor
  • 20 gramm vaníliás cukor
  • 70 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 ml víz
  • 20 gramm étkezési zselatin
  • 200 ml Hulala habtejszín

Instrukciók
 

  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 150 gramm lisztet 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 órát hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani.
  • Miután kivettük a tésztát a hűtőből, hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten pihenni, különben nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog. A tésztából lisztezett sütőpapíron két lapot (30x24cm) nyújtunk, az egyiket 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk pizzaszeletővel vagy késsel, sütőpapírral együtt a sütőlapra helyezzük.
  • Majd 210 C fokon 10-10 perc alatt világosra sütjük.
  • Amikor kihűlt, tálcára csúsztatjuk az egészben hagyott lapot, és elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját 50 gramm cukorral egy közepes lábasban habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a tejet, csomómentesre keverjük, és lassú tűzön, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
  • Ekkor kemény habbá verjük a fehérjét a másik 50 gramm cukorral, egy csipet sóval, majd belekeverjük a tojássárgájás krémbe, és együtt főzzük néhány percig.
  • A megmosott, lecsöpögtetett epret apróbb darabokra vágjuk, és a vízzel és a zselatinnal összefőzzük, majd a lisztes krémhez keverjük ezt is. Kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan a tésztára kenjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
  • Amikor kihűlt a krém, felverjük a tejszínhabot, rákenjük a krém tetejére, ráhelyezzük a négyzetekre vágott kis lapokat, és megszórjuk a tetejét porcukorral. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen megszilárdul a krém.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, eper, epres, gluténmentes, krémes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating