Epres krémes
Epres krémes
Hozzávalók
- 500 gramm kész leveles vajastészta vagy saját készítésű
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm kukoricaliszt
- 2 darab tojás
- 100 ml tejföl függ a tojás nagyságától
- 1 csipet só
- 50 gramm vaj
A kenéshez:
- 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm kukoricaliszt
- 200 gramm vaj
- 1 darab tojásfehérje
A krémhez:
- 500 ml tej
- 50 gramm kristálycukor a tojásfehérjéhez
- 2 darab tojás
- 1 csipet só
- 50 gramm kristálycukor
- 20 gramm vaníliás cukor
- 70 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 ml víz
- 20 gramm étkezési zselatin
- 200 ml Hulala habtejszín
Instrukciók
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 150 gramm lisztet 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 órát hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani.
- Miután kivettük a tésztát a hűtőből, hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten pihenni, különben nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog. A tésztából lisztezett sütőpapíron két lapot (30x24cm) nyújtunk, az egyiket 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk pizzaszeletővel vagy késsel, sütőpapírral együtt a sütőlapra helyezzük.
- Majd 210 C fokon 10-10 perc alatt világosra sütjük.
- Amikor kihűlt, tálcára csúsztatjuk az egészben hagyott lapot, és elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját 50 gramm cukorral egy közepes lábasban habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a tejet, csomómentesre keverjük, és lassú tűzön, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
- Ekkor kemény habbá verjük a fehérjét a másik 50 gramm cukorral, egy csipet sóval, majd belekeverjük a tojássárgájás krémbe, és együtt főzzük néhány percig.
- A megmosott, lecsöpögtetett epret apróbb darabokra vágjuk, és a vízzel és a zselatinnal összefőzzük, majd a lisztes krémhez keverjük ezt is. Kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan a tésztára kenjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- Amikor kihűlt a krém, felverjük a tejszínhabot, rákenjük a krém tetejére, ráhelyezzük a négyzetekre vágott kis lapokat, és megszórjuk a tetejét porcukorral. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen megszilárdul a krém.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)