Epres-rebarbarás pite
Epres-rebarbarás pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix
- 80 gramm sertészsír
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 darab tojás
- 50 gramm porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 6 gramm sütőpor
- 8-10 szál rebarbara
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 300 gramm eper
- 3-4 evőkanál méz
- 10 gramm vaníliás cukor
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1/2 darab citrom reszelt héja
Instrukciók
- Tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a zsírt és egy csipet sót, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojást, a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- Ha túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd 1/3 részét vágjuk le, és gyúrjuk mindkét tésztát gombóccá. Ezután csomagoljuk be fóliába a tésztagombócokat, és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy kellően lehűljenek.
- Közben készítsük el a tölteléket. A rebarbarát tisztítsuk meg, majd vágjuk 2 cm-es darabokra. Tegyük egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, őrölt fahéjat, szegfűszeget, és reszelt citromhéjat, majd kb. 2 perc alatt pároljuk meg, de vigyázzunk, nehogy szétfőjön!
- Amikor kicsit megpuhult, szűrőkanállal szedjük ki, és hűtsük ki teljesen. Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd daraboljuk fel. A tésztát vegyük ki a hűtőből, a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk ki és béleljük ki vele a piteformát (24cm-es), pakoljuk rá a kihűlt rebarbarát, és a feldarabolt epret, majd szórjuk meg a vaníliás cukorral, és csorgassuk rá a mézet.
- Nyújtsuk ki a kisebbik tésztagombócot is, szaggassunk belőle tetszőleges formákat, és tegyük a pite tetejére.
- Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (170 C fok) süssük 30-35 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a formában teljesen kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)