Fánk – Miklós’ Universal mix lisztből
Fánk - Miklós' Universal mix lisztből
Hozzávalók
- 500 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 300 ml tej
- 30 gramm friss élesztő
- 2 darab tojássárgája
- 20 gramm margarin vagy vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál rum
A sütéshez:
- szükség szerint napraforgóolaj
A tálaláshoz:
- ízlés szerint porcukor
- ízlés szerint lekvár
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a margarint (nem kell megolvasztani), egy csipet sót és a rumot, végül pedig a felfuttatott élesztőt.
- Jól összedolgozzuk, majd kb. fél óra hosszat kelesztjük szoba-hőmérsékleten. Miután letelt az idő, és megkelt a tésztánk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és ismét kb. 25 percig pihentetjük letakarva. Mikor letelt az idő, megmelegítjük az olajat.
- A fánkok közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, és ezzel a felével lefelé helyezzük az olajba, majd fedő alatt 1 percig sütjük, ezután megfordítjuk, és ismét kb. 1 perc sütés következik fedő nélkül.
- Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre szedjük ki, majd porcukorral, lekvárral tálaljuk.