Fedák-torta
Fedák-torta
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 darab tojás
- 150 gramm gesztenyemassza natúr
- 100 gramm porcukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 10 gramm cukor vaníliás
- 30 gramm vaj
- 80 gramm étcsokoládé reszelt
- 50 gramm gluténmentes kekszmorzsa
- 20 gramm rizsliszt
A töltelékhez:
- 500 ml Hulala habtejszín
- 1 teáskanál rumaroma
- 2 evőkanál porcukor
- 20 gramm cukor vaníliás
- 200 gramm gesztenyemassza natúr
A sütőlap lekenéséhez, szóráshoz:
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
A díszítéshez:
- 8-10 darab koktélcseresznye sárga és piros
Instrukciók
- Két nagyobb darab sütőpapírt (kb. 30x30cm) megvajazunk, megszórunk liszttel, és sütőlemezre tesszük. A tésztához a reszelt csokoládét, a kekszmorzsát és a lisztet összekeverjük.
- A gesztenyemasszát villával összetörjük, a tojások sárgájával, a sóval és a vajjal, robotgéppel simára keverjük, majd hozzáadjuk porcukor felét, a vaníliás cukrot, és alaposan összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztes-csokis keveréket is. A tojások fehérjét a maradék porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan, fakanállal a csokis-gesztenyés masszához forgatjuk.
- A megvajazott-lisztezett sütőpapírra teszünk egy kerek 24-cm tortakarikát (alja nem kell), és a massza felét belekanalazzuk (kb. 8evőkanálnyit). Tetejét szépen elsimítjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
- A massza másik felét ugyanígy sütjük meg. Ha van két azonos méretű tortakarikánk, akkor 165 fokon, légkeveréssel süssük meg a lapokat. Nem árt azonban félidőben megcserélni a sütőlemezeket, az alsót föl, a fölsőt lejjebb tenni.
- Ha nem sikerül egyformán elosztani a masszát, a vastagabbik lapot válasszuk a torta aljának. Ha megsültek a lapok, vágjuk körbe a tésztát, vegyük le a karikát, és csúsztassuk rácsra, ott hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, ha nem Hulalával készítjük, nem árt habfixálót használni. A gesztenyemasszát villával összetörjük, egy kevés tejszínhabbal és a rumaromával krémesre keverjük, majd a többi habot is óvatosan hozzáforgatjuk. Egy kevés tejszínt hagyjunk a díszítéshez.
- A tortakarikát tegyük egy tortástálra, fektessük bele az egyik tésztalapot, kanalazzuk rá a gesztenyés-habos krémet, simítsuk egyenesre, majd tegyük rá a másik lapot. Kicsit nyomkodjuk le, kenjük meg vékonyan a tejszínnel, reszeljük rá a maradék gesztenyemasszát, díszítsük tetszőlegesen a maradék tejszínnel és a koktélcseresznyékkel.
- Fogyasztásig tartsuk hűtőben, majd tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)