Ferdinánd tekercs
Ferdinánd tekercs
Hozzávalók
- 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 20 gramm friss élesztő
- 200 ml tej
- 10 gramm útifűmaghéj
- 150 ml tej
- 1+1 evőkanál cukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 3 darab tojássárgája
- 40 gramm vaj vagy margarin
Töltelék:
- 100 gramm vaj vagy margarin
- 140 gramm cukor vagy édesítő
- 1 csomag vaníliás cukor
A tepsi kikenéséhez:
- 20 gramm vaj vagy margarin
A locsoláshoz:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál kristálycukor vagy édesítő
- 150 ml tej vagy tejszín
Instrukciók
- Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt felfuttatjuk, az útifűmaghéjat összekeverjük a tejjel.
- A lisztet a robotgép táljába mérjük a sóval és a többi cukorral együtt, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint, az útifűmaghéjat + tejet, és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen 40-50 percen át kelesztjük.
- A töltelékhez a margarint a cukrokkal habosra keverjük.
- A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros vajjal megkenjük.
- Ezután felcsavarjuk, majd lisztezett késsel, kb. 3 centi vastag szeleteket vágunk. Egy tepsit vajjal jól kikenünk, majd a tésztatekercseket, nem túl szorosan, egymás mellé tesszük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín vagy tej felével meglocsoljuk, és további 15-20 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük.
- Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nehezen lehet kiszedni a tepsiből.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)