Sign In

Receptek

Ferdinánd tekercs

 

Ferdinánd tekercs

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények, Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

  • 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 20 gramm friss élesztő
  • 200 ml tej
  • 10 gramm útifűmaghéj
  • 150 ml tej
  • 1+1 evőkanál cukor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 3 darab tojássárgája
  • 40 gramm vaj vagy margarin

Töltelék:

  • 100 gramm vaj vagy margarin
  • 140 gramm cukor vagy édesítő
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tepsi kikenéséhez:

  • 20 gramm vaj vagy margarin

A locsoláshoz:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál kristálycukor vagy édesítő
  • 150 ml tej vagy tejszín

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt felfuttatjuk, az útifűmaghéjat összekeverjük a tejjel.
  • A lisztet a robotgép táljába mérjük a sóval és a többi cukorral együtt, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint, az útifűmaghéjat + tejet, és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen 40-50 percen át kelesztjük.
  • A töltelékhez a margarint a cukrokkal habosra keverjük.
  • A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros vajjal megkenjük.
  • Ezután felcsavarjuk, majd lisztezett késsel, kb. 3 centi vastag szeleteket vágunk. Egy tepsit vajjal jól kikenünk, majd a tésztatekercseket, nem túl szorosan, egymás mellé tesszük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín vagy tej felével meglocsoljuk, és további 15-20 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük.
  • Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nehezen lehet kiszedni a tepsiből.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó csiga, édes sütemény, ferdinánd csiga, gluténmentes, kelt tészta, pékáru

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating