Sign In

Receptek

Flódni egyszerűbben

 

Flódni - egyszerűbben

Elkészítési idő 1 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Kelet-Európa, Zsidó
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

  • 400 gramm rizsliszt
  • 50 gramm porcukor vagy édesítő
  • 1 mokkáskanál
  • 12 gramm sütőpor
  • 4 darab tojás
  • 500 ml tej
  • 150 gramm olvasztott vaj

A diós töltelékhez:

  • 250 gramm darált dió
  • 100 gramm porcukor vagy édesítő
  • 180 ml tej vagy víz
  • 1/4 mokkáskanál
  • 50 gramm mazsola
  • 1/3 darab citrom reszelt héja

A mákos töltelékhez:

  • 250 gramm darált mák
  • 100 gramm porcukor vagy édesítő
  • 160 ml tej vagy víz
  • 1/4 mokkáskanál
  • 50 gramm mazsola
  • 1/3 darab citrom reszelt héja

Az almás töltelékhez:

  • 1200 gramm alma hámozatlan
  • 30 gramm porcukor vagy édesítő
  • 1/3 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Instrukciók
 

  • Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, az édesítő felét és a só felét.
  • Egy másik tálban keverjük össze a 4 tojást, a sót és az édesítő másik felét a tejjel.
  • A darált diót keverjük össze az édesítővel, a sóval, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd főzzük fel kb. 180 ml vízzel. Ne legyen folyós, de jól kenhető. A mákos tölteléket is ugyanígy készítsük el, de egy kicsit kevesebb víz kell hozzá!
  • Az almát mossuk és hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, majd reszeljük le a reszelő nagyobbik lyukán, locsoljuk meg a citromlével, és hagyjuk egy kicsit állni.
  • Egy tepsi (kb. 20x30cm) alját kenjünk ki jó vastagon olvasztott vajjal. Szórjuk rá a lisztes keverék ¼ részét (kb. 110-120 gramm), majd locsoljuk meg a tojásos tej (kb. 180 gramm), és az olvasztott vaj 1/4 részével. Pár percig várjunk, hogy a liszt egy kicsit beszívja a nedvességet, majd kenjük rá óvatosan a diós tölteléket. A kanál hátával igazgassuk egyenesre.
  • Ezután ismét lisztszórás, locsolás tejjel és vajjal, 2 percnyi pihenő, majd jöhet a mákos töltelék. Ezt is szépen eligazgatjuk egyenesre. Ismét liszt, tej, vaj, pihenő.
  • Amíg a liszt szívja a folyadékot, az almát kicsit kinyomkodjuk, de ne teljesen szárazra, megszórjuk az édesítővel, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, alaposan összekeverjük, majd rákanalazzuk a liszt tetejére, eligazgatjuk egyenesre, és ismét lisztszórás, locsolás tejjel, vajjal következik.
  • Amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk pihenni, hogy a liszt jól felszívja a nedvességet, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 55-60 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges szeletekre vágva tálaljuk.
  • Én 20x30-as tepsiben sütöttem, éppen csak belefért ez a mennyiség, sütés közben még meg is emelkedett. Nagyobb tepsiben nem érdemes sütni, mert nagyon nehéz lesz egyenletesen eloszlatni a tölteléket, de arra figyeljünk, hogy a tepsi oldala elég magas legyen, nehogy kifolyjon a vaj, mert füstölögni fog, ha megég.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, flódni, gluténmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating