Sign In

Receptek

Gombás galuska – szénhidrát-csökkentett

 

Gombás galuska

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Főétel, Tészta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A galuskához:

  • 180 gramm 12%-os tejföl
  • 2 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 100 gramm zabpehelyliszt (jelölten gluténmentes)
  • 2 evőkanál útifűmaghéj (kb. 15 gramm)

A tetejére:

  • 60 gramm füstölt szalonna
  • 250 gramm csiperkegomba
  • 1/2 mokkáskanál
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 150 ml 12%-os tejföl
  • 60 gramm juhtúró

A hagymakarikákhoz:

  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 1 teáskanál kukoricaliszt vagy zabpehelyliszt
  • 200 ml napraforgóolaj a sütéshez
  • 1 fej kisebb lilahagyma a tálaláshoz

Instrukciók
 

  • A galuskához összekeverjük a tejfölt, a tojásokat, a sót, majd hozzákeverjük a zabpehelylisztet és az útifűmaghéjat, majd 15 percre félretesszük, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet.
  • Ezután a galuskát lobogó forró vízbe szaggatjuk, 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, a jénai tálba öntjük, és összekeverjük a szalonnazsírral. A galuska tetején elosztjuk a megpirított gombát, a tejfölös juhtúrót, végül megszórjuk a szalonnapörccel.
  • 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig. Amíg a galuska sül, megtisztítjuk, felszeleteljük a vöröshagymát, megforgatjuk a lisztben, majd forró olajban pár perc alatt ropogósra sütjük.
  • A feltéthez a szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, majd a pörcöket kivesszük, a zsír egy részét egy jénai tálba öntjük, a maradék zsírra tesszük a felaprított gombát, kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon addig pároljuk, sütjük, amíg a lé eltűnik alóla. Közben a juhtúrót villával összetörjük, csipetnyit megsózzuk, majd összekeverjük a tejföllel.
  • Tálaláskor a megsült galuskára szórjuk a sült vöröshagymát, és a vékony szeletekre vágott nyers lila hagymát. Ne hagyjátok el a hagymákat, főleg a lila hagymát, mert az adja meg ennek az ételnek az igazi ízét, azzal együtt teljes! (Össz: 1676 Kcal; 82.6 Ch). (10dkg: 168 Kcal; 8,3 Ch).  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, galuska, gluténmentes, gomba, tészta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating