Gombás patisszonfelfújt
Gombás patisszonfelfújt
Hozzávalók
- 300 gramm csirkemell vagy csirkecombfilé
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1/4 mokkáskanál só
- 2 darab nagyobb csillagtök (kb. 1000 gramm összesen)
- 1 darab vöröshagyma közepes
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm csiperkegomba
- 1 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 mokkáskanál só
A besamelhez:
- 60 gramm vaj
- 4 evőkanál rizsliszt
- 400 ml tej
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál szerecsendió reszelt
- 3 darab tojás
- 80 gramm sajt reszelt
A tál kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
Instrukciók
- A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, megsózzuk, a forró olajon 6-8 perc alatt elősütjük, félretesszük. A tököt félbe vágjuk, kimagozzuk, a húsát kisujjnyi csíkokra vágjuk.
- A felaprított vöröshagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, rászórjuk a felszeletelt gombát, az aprított petrezselymet, a csíkokra vágott tököt, megsózzuk, és fedő alatt, kis lángon, 6-8 perc alatt roppanósra pároljuk.
- Közben a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, a tejjel felengedjük, sózzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, majd kevergetés közben jó sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojásokat, és a reszelt sajtot. Lehet a fehérjét külön felverni, és úgy hozzáadni, hogy még lazább legyen.
- Végül a gombás tököt összekeverjük a mártással, és a felét egy kivajazott sütőtálba vagy tepsibe (20x30 cm) öntjük, ráfektetjük az elősütött csirkemell-darabokat, beborítjuk a maradék masszával, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)