Gombás tekercs
Gombás tekercs
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 gramm vaj
- 50 gramm Miklós' Universal mix
- 300 ml forró tej
- 4 darab tojás
- 2 darab közepes cukkini
- 50 gramm reszelt parmezán sajt
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 100 gramm főtt rizs
- 4 evőkanál olívaolaj
- 100 gramm félzsíros tehéntúró vagy ricotta
- 150 gramm csiperkegomba
- 50 gramm szárított vargánya gomba
- 1 darab kisebb fej hagyma
- 1/2 csokor petrezselyem aprítva
- 80 gramm reszelt trappista sajt
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
Instrukciók
- A tészta: A szárított gombát beáztatjuk langyos vízbe, és félretesszük, ez a töltelékbe fog kelleni.
- A cukkinit lereszeljük nagy lyukú reszelőn, picit besózzuk, félretesszük.
- A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a tejet, állandó kevergetés mellett (én kézi habverővel szoktam). Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
- Szétválasztjuk a tojássárgájákat a fehérjétől, a sárgájákat hozzákeverjük a kihűlt besamelhez, kicsit kinyomkodjuk a cukkini levét, majd ezt is hozzáadjuk a parmezánnal együtt.
- A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a cukkinis masszába. Ha szükséges, még megsózzuk egy kicsit. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vékonyan megkenjük olajjal, és óvatosan beleöntjük, szétterítjük a masszát.
- 200 C fokos sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük.
- A töltelék: A beáztatott gombát vegyük ki a vízből, és nyomkodjuk ki. A hagymát az olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a friss, felaprított kétféle gombát, és az olívaolajon pároljuk meg kb. 10 perc alatt, közepes lángon, hogy ne eresszen túl sok levet, majd adjuk hozzá a petrezselymet. A túrót keverjük össze a reszelt sajttal, főtt rizzsel. Keverjük a gombához, sózzuk, borsozzuk.
- A tölteléket a langyosra hűlt tojásos tésztára kenjük, és a sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük.
- Hidegen és melegen egyaránt finom, hidegen könnyebb szeletelni. Lilahagymás paradicsomsalátával kínáljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)