Gőzgombóc párolt káposztával
Gőzgombóc párolt káposztával
Hozzávalók
A gombócokhoz:
- 220 ml tej
- 10 gramm élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 250 gramm barna rizsliszt
- 10 gramm útifűmaghéj
- 1,5 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 10 gramm sertészsír
A káposztához:
- 80 gramm füstölt szalonna
- 1 darab vöröshagyma nagyobb fej
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1000 gramm savanyú káposzta
- 2 darab babérlevél
- 200 ml tejföl
Instrukciók
- A szalonnát apró kockára vágjuk, és egy nagyobb lábasban félig kiolvasztjuk a zsírját, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, és pár percig együtt dinszteljük a szalonnával.
- Megszórjuk a fűszerpaprikával, rászórjuk a kicsit kiöblített, rövidebbre vágott káposztát, kicsit megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, 500 ml vízzel felöntjük (ha nem elég savanyú, akkor a káposzta levével), és fedő alatt addig pároljuk, amíg a gombócok elkészülnek.
- A gombócokhoz a tejet meglangyosítjuk, 1decit kimerünk belőle, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a cukrot, 3-4 kanálnyi lisztet hozzáadva kovászt készítünk, és letakarva, langyos helyen felfuttatjuk.
- A többi lisztet és az útifűmaghéjat egy tálba szitáljuk, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a megolvasztott, de nem meleg zsírt, a kovászt, a maradék langyos tejet, és 6-8 perc alatt alaposan bedagasztjuk.
- Közepesen kemény, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
- A 30 perc letelte után a káposzta felét félrehúzzuk, a megkelt tésztát 8 részre osztjuk, gombócokat gyúrunk, a káposztára rakosgatjuk, majd a félrehúzott káposztával befedjük, ha szükséges, egy kevés vizet öntünk még alá. Letakarva, kis lángon, kb. 30-40 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
- Tálaláskor egy kevés tejfölt kínálunk hozzá.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)