Sign In

Receptek

Gőzgombóc párolt káposztával

 

Gőzgombóc párolt káposztával

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Főétel
Konyha Német
Mennyiség 4 személyre

Hozzávalók
  

A gombócokhoz:

  • 220 ml tej
  • 10 gramm élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 250 gramm barna rizsliszt
  • 10 gramm útifűmaghéj
  • 1,5 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 10 gramm sertészsír

A káposztához:

  • 80 gramm füstölt szalonna
  • 1 darab vöröshagyma nagyobb fej
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1000 gramm savanyú káposzta
  • 2 darab babérlevél
  • 200 ml tejföl

Instrukciók
 

  • A szalonnát apró kockára vágjuk, és egy nagyobb lábasban félig kiolvasztjuk a zsírját, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, és pár percig együtt dinszteljük a szalonnával.
  • Megszórjuk a fűszerpaprikával, rászórjuk a kicsit kiöblített, rövidebbre vágott káposztát, kicsit megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, 500 ml vízzel felöntjük (ha nem elég savanyú, akkor a káposzta levével), és fedő alatt addig pároljuk, amíg a gombócok elkészülnek.
  • A gombócokhoz a tejet meglangyosítjuk, 1decit kimerünk belőle, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a cukrot, 3-4 kanálnyi lisztet hozzáadva kovászt készítünk, és letakarva, langyos helyen felfuttatjuk.
  • A többi lisztet és az útifűmaghéjat egy tálba szitáljuk, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a megolvasztott, de nem meleg zsírt, a kovászt, a maradék langyos tejet, és 6-8 perc alatt alaposan bedagasztjuk.
  • Közepesen kemény, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
  • A 30 perc letelte után a káposzta felét félrehúzzuk, a megkelt tésztát 8 részre osztjuk, gombócokat gyúrunk, a káposztára rakosgatjuk, majd a félrehúzott káposztával befedjük, ha szükséges, egy kevés vizet öntünk még alá. Letakarva, kis lángon, kb. 30-40 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
  • Tálaláskor egy kevés tejfölt kínálunk hozzá.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, gombóc, gőzgombóc, káposzta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating