Sign In

Receptek

Habos-meggyes pite

 

Habos-meggyes pite

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

  • 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 20 gramm friss élesztő
  • 130 ml tej
  • 2 darab tojás
  • 90 gramm porcukor
  • 120 gramm vaj
  • 1/2 mokkáskanál

A tetejére:

  • 150 gramm vaj
  • 200 gramm kristálycukor
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál tejszín
  • 150 gramm mandulalap szeletelt mandula

A töltelékhez:

  • 720 ml nagy üveg meggybefőtt
  • 40 g tejszín ízű főzős pudingpor
  • 130 gramm kristálycukor
  • 500 ml tej
  • 6 lap zselatin
  • 500 ml tejszín

Instrukciók
 

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, amit leöntünk a meglangyosított tejjel. Oldalról lisztet húzunk rá, és kelni hagyjuk.
  • Negyed óra elteltével hozzáadjuk a langyos vajat, a porcukrot és a sót, valamint az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztjük.
  • Amíg a tészta kel, elkészítjük a tetejére a mázat: összemelegítjük a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt, majd amikor egynemű lesz, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a mandulalapokat is, és hagyjuk langyosra hűlni.
  • A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd sütőpapíron a tepsi méretére nyújtjuk, és a sütőpapírral együtt a tepsibe tesszük.
  • Kicsit hagyjuk még kelni, majd rásimítjuk a mandulás mázat. 190 C fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
  • A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. A meggybefőttet leszűrjük, elosztjuk az alsó lapon (friss meggy esetén kimagozva, és előtte egy kevés cukorral felfőzve tesszük az alsó lapra, nehogy megbuggyanjon).
  • A pudingporból, cukorból és tejből a szokott módon sűrű pudingot főzünk. A zselatinlapokat vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, majd egyesével feloldjuk a még meleg pudingban. Kevergetve teljesen kihűtjük a zselatinos pudingot.
  • A tejszínből kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a pudingba. A habos pudingot a meggyel kirakott lapra simítjuk.
  • Majd ráhelyezzük a felső, mandulás lapot, és gyengéden lenyomkodjuk.
  • Hűtőben egy éjszakán át hagyjuk összeérni, dermedni a krémet. Másnap porcukorral leszórjuk a tetejét és felszeletelve tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, habos, meggy, pite

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating