Habos-meggyes pite
Habos-meggyes pite
Hozzávalók
- 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 20 gramm friss élesztő
- 130 ml tej
- 2 darab tojás
- 90 gramm porcukor
- 120 gramm vaj
- 1/2 mokkáskanál só
A tetejére:
- 150 gramm vaj
- 200 gramm kristálycukor
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál tejszín
- 150 gramm mandulalap szeletelt mandula
A töltelékhez:
- 720 ml nagy üveg meggybefőtt
- 40 g tejszín ízű főzős pudingpor
- 130 gramm kristálycukor
- 500 ml tej
- 6 lap zselatin
- 500 ml tejszín
Instrukciók
- A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, amit leöntünk a meglangyosított tejjel. Oldalról lisztet húzunk rá, és kelni hagyjuk.
- Negyed óra elteltével hozzáadjuk a langyos vajat, a porcukrot és a sót, valamint az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a tetejére a mázat: összemelegítjük a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt, majd amikor egynemű lesz, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a mandulalapokat is, és hagyjuk langyosra hűlni.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd sütőpapíron a tepsi méretére nyújtjuk, és a sütőpapírral együtt a tepsibe tesszük.
- Kicsit hagyjuk még kelni, majd rásimítjuk a mandulás mázat. 190 C fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. A meggybefőttet leszűrjük, elosztjuk az alsó lapon (friss meggy esetén kimagozva, és előtte egy kevés cukorral felfőzve tesszük az alsó lapra, nehogy megbuggyanjon).
- A pudingporból, cukorból és tejből a szokott módon sűrű pudingot főzünk. A zselatinlapokat vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, majd egyesével feloldjuk a még meleg pudingban. Kevergetve teljesen kihűtjük a zselatinos pudingot.
- A tejszínből kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a pudingba. A habos pudingot a meggyel kirakott lapra simítjuk.
- Majd ráhelyezzük a felső, mandulás lapot, és gyengéden lenyomkodjuk.
- Hűtőben egy éjszakán át hagyjuk összeérni, dermedni a krémet. Másnap porcukorral leszórjuk a tetejét és felszeletelve tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)