Hagymás pogácsa
Hagymás pogácsa
Hozzávalók
- 15 gramm friss élesztő
- 120 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 250 gramm burgonya (tisztítva mérve)
- 250 gramm vöröshagyma (tisztítva mérve)
- 40 gramm sertészsír
- 120 gramm Nutri Free mix per pane liszt
- 130 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál napraforgóolaj a szaggatáshoz
- 1 evőkanál olvasztott zsír a tepsi kikenéséhez
- 10 gramm sertészsír a pogácsák lekenéséhez
Instrukciók
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, még melegen áttörjük. A megtisztított hagymát nem túl apró kockára vágjuk, a zsíron megdinszteljük, kihűtjük. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az összetört burgonyát, a dinsztelt hagymát a zsírral együtt, az őrölt borsot, végül a felfuttatott élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, egy kevés, 10-20 ml tejet lehet hozzáadni, ha túl ragacsos, akkor egy kevés liszttel javítunk az állagán.
- Jól kidolgozzuk, majd letakarva, kb. 60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, olajjal lekent szilikonos gyúrólapon kb. 2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 5 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk, zsírral kikent tepsibe sorakoztatjuk, lehet elég szorosan egymás mellé rakni őket.
- A pogácsák tetejét olvasztott zsírral megkenjük úgy, hogy a pogácsák közé is kerüljön. Bekapcsoljuk a sütőt 190 °C-ra, amíg bemelegszik, a pogácsák még pihennek, majd 25-30 perc alatt pirosra sütjük őket.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)