Hagymás-sajtos pite
Hagymás-sajtos pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 130 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 100 gramm rizsliszt
- 80 ml olívaolaj
- 80 ml víz kb. jéghideg
A töltelékhez:
- 500 gramm vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 darab tojás
- 200 ml főzőtejszín
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál fekete bors őrölt
- 100 gramm durvára reszelt sajt lehet többféle
- 1 darab lilahagyma kisebb fej
- 50 gramm olajbogyó magozott
- 1 teáskanál vaj a sütőforma kikenéséhez
Instrukciók
- A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az olívaolajat, és annyi vizet, hogy egy könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Lisztezett gyúrólapon, kb. 28 cm-es kör alakúra nyújtjuk majd feltekerjük, és belehelyezzük egy 23 cm-es, vajjal kikent pitesütő-formába.
- Kitekerjük a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön belőle. Villával kicsit megböködjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A megtisztított hagymát vékony félkarikára vágjuk, majd a felforrósított olívaolajon megdinszteljük, egy kicsit meg is lehet pirítani, majd kihűtjük.
- A tojásokat a tejszínnel elhabarjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a kihűlt dinsztelt hagymát, jól összekeverjük, majd az elősütött tésztára halmozzuk.
- A tetejére szórjuk a vékony karikára vágott lila hagymát és a fekete olajbogyót. A sütő hőmérsékletét 180 fokra állítjuk, és kb. 35-40 perc alatt pirosra sütjük a pitét.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)