Hajdinagombóc-leves
Hajdinagombóc-leves
Hozzávalók
- 3 evőkanál vaj
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 2 darab fehérrépa
- 4 darab közepes sárgarépa
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- 1 púpos evőkanál rizsliszt
- 200 ml tejföl
- 1/2 csokor petrezselyem
A hajdinagombóchoz:
- 250 ml hajdina
- 1 teáskanál só
- 1 fej kicsi vöröshagyma
- 1 teáskanál vaj
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 csokor petrezselyem
Instrukciók
- A hajdinát alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főzni, megsózzuk, majdnem teljesen puhára főzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
- A leveshez az apróra vágott hagymát megdinszteljük a vajon, hozzáadjuk a zöldségeket, paradicsomot, paprikát, kicsit együtt pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd felöntjük kb. 1200 ml vízzel. Felforraljuk, majd fedő alatt kis lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Amikor megpuhultak (kb. 30 perc), botmixerrel pürésítjük. A lisztet simára keverjük a tejföllel, egy kevés vízzel hígítjuk, a leveshez öntjük, felforraljuk, így sűrítjük be a levest. A felaprított petrezselymet a tetejére szórjuk.
- A gombóchoz az apróra vágott kisebbik hagymát megdinszteljük a vajon, amikor kihűlt, a hajdinához keverjük a tojással, sóval, borssal, liszttel, aprított petrezselyemmel együtt, és lobogó, sós vízben, vizes kézzel, diónyi gombócokat formálva, megfőzzük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)