Házi gyúrt tészta
Házi gyúrt tészta
Hozzávalók
- 5 darab nagy tojás
- 450 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
- 1-2 evőkanál víz
Instrukciók
- A gyúródeszkára szitálunk 450 gramm lisztet (50 gramm majd a gyúráshoz, nyújtáshoz kell még), a közepébe mélyedést készítünk és beleütjük az 5 tojást. Kézzel lazán összekeverjük, majd elkezdjük gyúrni.
- Ha nem áll össze rendesen, adunk hozzá egy kevés vizet, de mindig csak kanalanként. Ha nagyon száraznak éreznénk a tésztát, előbb inkább tojást adjunk hozzá, mint vizet. Nagyon alaposan összegyúrjuk, addig gyúrjuk, amíg a csuklónkon nem érezzük, hogy már eleget dolgozott.
- Kemény, de jól gyúrható, jól formázható tésztát kell kapnunk. Amikor ezzel megvagyunk, folpackkal letakarjuk, vagy beletesszük egy műanyag zacskóba, és fél órát pihentetjük.
- Az idő letelte után, 4 részre osztjuk a tésztát, a maradékot a zacskóban hagyjuk, hogy ne száradjon ki, különben nagyon nehéz lesz dolgozni vele, törni fog, majd papír vékonyságúra nyújtjuk.
- Nekem nincs tésztanyújtó gépem, így maradt a sodrófa, de ha jól dolgoztunk, nem lesz nehéz vékonyra kinyújtani. (Most lasagne-hoz készítettem a tésztát, ez a mennyiség két adagra elég. A felét frissen felhasználtam, a másik felét megszárítottam.)
- A tésztát a nyújtás után 10x15 cm-es téglalapokra vágjuk, majd felhasználásig tiszta konyharuhán vagy abroszon hagyjuk szikkadni. Ebből a tésztából nem csak lasagne lapokat, hanem cérnametéltet, hosszúmetéltet, kockatésztát vagy bármilyen más tésztát el lehet készíteni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)