Sign In

Receptek

Házi gyúrt tészta

 

Házi gyúrt tészta

Elkészítési idő 30 perc
Kategória Tészta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 1 adag

Hozzávalók
  

  • 5 darab nagy tojás
  • 450 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
  • 1-2 evőkanál víz

Instrukciók
 

  • A gyúródeszkára szitálunk 450 gramm lisztet (50 gramm majd a gyúráshoz, nyújtáshoz kell még), a közepébe mélyedést készítünk és beleütjük az 5 tojást. Kézzel lazán összekeverjük, majd elkezdjük gyúrni.
  • Ha nem áll össze rendesen, adunk hozzá egy kevés vizet, de mindig csak kanalanként. Ha nagyon száraznak éreznénk a tésztát, előbb inkább tojást adjunk hozzá, mint vizet. Nagyon alaposan összegyúrjuk, addig gyúrjuk, amíg a csuklónkon nem érezzük, hogy már eleget dolgozott.
  • Kemény, de jól gyúrható, jól formázható tésztát kell kapnunk. Amikor ezzel megvagyunk, folpackkal letakarjuk, vagy beletesszük egy műanyag zacskóba, és fél órát pihentetjük.
  • Az idő letelte után, 4 részre osztjuk a tésztát, a maradékot a zacskóban hagyjuk, hogy ne száradjon ki, különben nagyon nehéz lesz dolgozni vele, törni fog, majd papír vékonyságúra nyújtjuk.
  • Nekem nincs tésztanyújtó gépem, így maradt a sodrófa, de ha jól dolgoztunk, nem lesz nehéz vékonyra kinyújtani. (Most lasagne-hoz készítettem a tésztát, ez a mennyiség két adagra elég. A felét frissen felhasználtam, a másik felét megszárítottam.)
  • A tésztát a nyújtás után 10x15 cm-es téglalapokra vágjuk, majd felhasználásig tiszta konyharuhán vagy abroszon hagyjuk szikkadni. Ebből a tésztából nem csak lasagne lapokat, hanem cérnametéltet, hosszúmetéltet, kockatésztát vagy bármilyen más tésztát el lehet készíteni.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, gyúrt tészta, tészta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating