Juhtúrós sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska
Hozzávalók
A sztrapacskához:
- 500 gramm burgonya
- 2 darab tojás
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
- +150 gramm kukoricaliszt
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
A tetejére:
- 200 gramm füstölt szalonna
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 120 gramm juhtúró
- 200 ml tejföl
Instrukciók
- A krumplikat meghámozzuk, megmossuk, majd a reszelő kis lyukú oldalán lereszeljük. Ezután összedolgozzuk a tojásokkal, a liszttel, a sóval, és a borssal. Amíg a víz felforr, állni hagyjuk a tésztát. Ha állás után még mindig túl hígnak találnánk, keverjünk hozzá még egy kis lisztet.
- Közben a szalonnát apró kockára vágjuk, és a szintén felaprított hagymával együtt pirosra sütjük. Miután a víz felforrt, megsózzuk, és beleszaggatjuk a tésztát.
- Én a forró vízbe mártott kanállal szaggattam bele, mert nem ment át szaggatón, a nyers krumpli elakadt. Néha keverjük meg, hogy a galuskák ne ragadjanak le a fazék aljára. Miután feljöttek a víz tetejére, még főzzük további 3-5 percig, majd szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel.
- Öntsük egy a kisült szalonnazsírral kikent jénai aljába, morzsoljuk rá a juhtúrót, kanalazzuk rá a tejfölt, a hagymát és a szalonnát, majd tegyük 180 C fokra előmelegített sütőbe 15 percre, éppen csak, hogy átmelegedjen.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)