Juhtúrós töltött gomba citromos mártással
Juhtúrós töltött gomba citromos mártással
Hozzávalók
- 9 darab nagyobb gomba
- 30 gramm vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 120 gramm juhtúró
- 80 gramm tehéntúró
- 5 szem aszalt szilva
A tetejére:
- 150 ml tejföl
A mártáshoz:
- 40 gramm vaj
- 20 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
- 200 ml tejföl
- 1/4 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 evőkanál citromlé
A körethez:
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 200 gramm basmati rizs
- 400 ml víz
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 mokkáskanál só
A tál kikenéséhez:
- 1 evőkanál napraforgóolaj
Instrukciók
- A rizst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd az olajon megfuttatjuk. Amikor már pattog, felöntjük 400 ml forró vízzel. Hozzáadjuk az ételízesítőt, megsózzuk, és lefedve, kis lángon, néha megkeverve, addig főzzük, amíg majdnem az összes vizet felszívja.
- Akkor elzárjuk alatta a tüzet, és továbbra is lefedve hagyjuk. Mire az étel többi része is elkészül, a rizs felszívja az összes nedvességet, és szépen szemekre válik.
- A gombát megmossuk, megtisztítjuk, a szárát kitörjük, apró darabokra vágjuk, és a szintén felaprított hagymával együtt a vajon megdinszteljük.
- Sózzuk, borsozzuk, és amikor kész, kicsit kihűtjük, majd hozzákeverjük a kétféle túrót.
- A masszát a gombafejekbe töltjük, némelyikben elrejtünk egy-egy szem aszalt szilvát is.
- Egy tepsit kikenünk olajjal, beleterítjük a rizst, ráültetjük a megtöltött gombafejeket, a tetejüket megkenjük egy kevés tejföllel. 200 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
- Közben elkészítjük a citrommártást. A zsemlemorzsát megpirítjuk a vajon, majd hozzákeverjük a tejfölt, a sót, a cukrot és a citromlét.
- Tálaláskor a rizsre és a gombák tetejére csorgatjuk. (1 adag: 424 Kcal; 32,2 gramm szénhidrát).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)