Kakaós csiga
Kakaós csiga
Hozzávalók
- 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 10 gramm útifűmaghéj
- 150 ml tej
- 20 gramm friss élesztő
- 200 ml tej
- 1+1 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 3 darab tojássárgája
- 40 gramm vaj vagy margarin
- 2 evőkanál rizsliszt a nyújtáshoz
Töltelék:
- 50 gramm vaj vagy margarin
- 100 gramm cukor
- 2 evőkanál kakaópor
A tepsi kikenéséhez:
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
A lekenéshez:
- 2 evőkanál cukor
- 100 ml tej
Instrukciók
- Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk és 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet és az útifűmaghéjat a robotgép táljába mérjük a sóval és a többi cukorral együtt, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, apránként a maradék langyos tejet, az olvasztott margarint és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen 40-50 percen át kelesztjük.
- A töltelékhez a margarint a cukorral és a kakaóval habosra keverjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros-kakaós vajjal megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd lisztezett késsel, kb. 3 centi vastag szeleteket vágunk.
- Egy tepsit vajjal jól kikenünk, majd a tésztatekercseket, nem túl szorosan, egymás mellé tesszük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, majd a tetejüket a cukros tejjel lekenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
- Még forrón tálra szedjük, mert ha kihűltek, nehéz kiszedni őket a tepsiből.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)