Káposztás tarhonya
Káposztás tarhonya
Hozzávalók
- 150 gramm füstölt szalonna
- 250 gramm gluténmentes tarhonya
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 teáskanál só
- 300 gramm darált sertéslapocka
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 500 gramm savanyú káposzta
- 2 darab zöldpaprika
- 2 darab paradicsom
- 1 darab csípős paprika
- 200 ml tejföl
Instrukciók
- A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, a pörcöket kiszedjük, félretesszük, és a kisült zsír felén megpirítjuk a tarhonyát, majd felöntjük 5 dl forró vízzel, megsózzuk, és fedő alatt, lassú lángon addig főzzük, amíg majdnem az összes vizet felszívja.
- Akkor lekapcsoljuk a lángot, és lefedve hagyjuk, néha megkeverve, hogy a maradék nedvességet is felszívja. A végeredmény gyönyörű, gurulós tarhonya lesz.
- A zsír másik felén megdinszteljük a felaprított hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, és a darált húst fehéredésig sütjük rajta, majd felöntjük 2-3 evőkanál vízzel, és megsózzuk.
- Ezután hozzáadjuk a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és paradicsomot, végül a kicsit apróbbra vágott savanyú káposztát és a szalonnapörcöket. Megkóstoljuk, a sót még pótoljuk, ha szükséges, és fedő alatt puhára pároljuk a húst és a káposztát. Ha nem szükséges, ne adjunk hozzá több vizet, jó sűrű legyen a szaftja.
- Egy jénai tálat kikenünk a szalonnás zsírral, beletesszük a tarhonyát, a tetejére a húsos-káposztás ragut, és néhány perc alatt átmelegítjük a sütőben.
- A tarhonya beissza a maradék szaftot is. Tálaláskor megöntözzük egy kevés tejföllel, és karikára vágott csípős paprikát kínálunk hozzá.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)