Kapros-gombás burgonyaleves
Kapros-gombás burgonyaleves
Hozzávalók
- 500 gramm burgonya
- 250 gramm csiperkegomba
- 1 marék szárított vargányagomba
- 1 mokkáskanál köménymag
- 2 teáskanál só
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- 100 ml tej
- 1 csokor kapor (fagyasztott is lehet)
- 4 darab főtt tojás
Instrukciók
- A szárított gombát leöblítjük, és 100 ml vízbe beáztatjuk. A burgonyát, gombát megtisztítjuk, megmossuk, a burgonyát kisebb kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük.
- Mindkettőt egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a szárított gombát is a vízzel együtt, majd felöntjük 1000 ml vízzel, felforraljuk, megsózzuk, rászórjuk a köménymagot. Kis lángon, fedő alatt, kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
- A tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzámerünk egy keveset a forró levesből, majd ezzel sűrítjük be a levest. 2-3 percig kevergetve főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejet, beletesszük az apró darabokra vágott vajat, végül a felaprított kaporral fűszerezzük.
- Tálaláskor 1-1 darab főtt tojást teszünk bele.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)