Kapros-gombás pontyszelet
Kapros-gombás pontyszelet
Hozzávalók
A halhoz:
- 8 darab pontyszelet
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál Piros Arany csípős
- 1 teáskanál fokhagymakrém vagy zúzott fokhagyma
A gombás raguhoz:
- 1 darab vöröshagyma közepes fej
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 500 gramm csiperkegomba
- 1/2 mokkáskanál só
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál aprított kapor
A körethez:
- 250 gramm száraztészta gluténmentes
- 1 evőkanál napraforgóolaj
Instrukciók
- A pontyszeleteket besózzuk, megszórjuk a borssal, köménnyel, vékonyan bekenjük a Piros Arannyal, a fokhagymakrémmel, majd 30 percig állni hagyjuk.
- A gombás raguhoz egy nagyobb serpenyőben az olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd a megtisztított, szeletekre vágott gombát, kicsit megsózzuk, de csak óvatosan, mert a hal is elég sós lesz. Egy kevés vizet öntünk alá, majd lefedve, kis lángon 15-20 percig pároljuk.
- Ekkor, belefektetjük a pontyszeleteket, és annyi vizet öntünk még alá, hogy félig ellepje a szeleteket. Lefedve, kis lángon pároljuk 10 percig az egyik oldalát, majd óvatosan megfordítjuk, és még további 5 percig pároljuk.
- Közben a tejfölt összekeverjük az aprított kaporral, a ragura öntjük, ha szükséges, még megsózzuk, és 2-3 perc alatt összeforraljuk. A körethez a tésztát a hagyományos módon megfőzzük, az olajat rácsepegtetjük, összekeverjük, és ezzel tálaljuk a kapros-gombás pontyszeleteket.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)