Sign In

Receptek

Kapros-túrós lepény

 

Kapros-túrós lepény

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 180-200 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 gramm friss élesztő
  • 300 gramm Miklós' Universal mix
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 2 evőkanál porcukor vagy édesítő
  • 40 gramm vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • 1/2 mokkáskanál

A töltelékhez:

  • 500 gramm félzsíros tehéntúró
  • 2 darab tojás
  • 4 evőkanál Cassava/Gari vagy rizsdara
  • 200 ml tejföl
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 6 evőkanál kristálycukor vagy édesítő
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 1 darab tojásfehérje

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál rizsliszt

A tészta nyújtásához:

  • 2 evőkanál rizsliszt

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral, 100 ml langyos tejben.
  • A lisztet és az útifűmaghéjat a robotgép táljába mérjük, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojássárgáját, és a felolvasztott, de nem forró vajat. A tejet kanalanként adagoljuk, mert nem biztos, hogy az összesre szükség lesz.
  • A géppel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ha ragad, egy kevés lisztet adunk hozzá, ha kemény, akkor egy kevés tejet.
  • A dagasztás után kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, majd letakarjuk, és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, a tojássárgájával, a tejföllel, a cukrokkal, a darával és a finomra vágott kaporral összekeverjük. A tojásfehérjékből a sóval kemény habot verünk, majd óvatosan a túróhoz keverjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd a tepsi méreténél egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy pereme is legyen.
  • Enyhén meglisztezzük a tetejét, és feltekerjük.
  • A kivajazott, lisztezett tepsibe (20x30 cm) helyezzük, kigöngyöljük, eligazgatjuk.
  • A túrós krémet a tetejére öntjük, egyenesre simítjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 30 alatt megsütjük.
  • Langyosan, kockára vágva tálaljuk, esetleg porcukorral is meghinthetjük a tetejét.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, kapros, lepény, túró

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating