Kapros-túrós lepény
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 180-200 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 10 gramm friss élesztő
- 300 gramm Miklós' Universal mix
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 2 evőkanál porcukor vagy édesítő
- 40 gramm vaj
- 1 darab tojássárgája
- 1/2 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 500 gramm félzsíros tehéntúró
- 2 darab tojás
- 4 evőkanál Cassava/Gari vagy rizsdara
- 200 ml tejföl
- 10 gramm vaníliás cukor
- 6 evőkanál kristálycukor vagy édesítő
- 1 nagy csokor kapor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 darab tojásfehérje
A tepsi kikenéséhez:
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál rizsliszt
A tészta nyújtásához:
- 2 evőkanál rizsliszt
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral, 100 ml langyos tejben.
- A lisztet és az útifűmaghéjat a robotgép táljába mérjük, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojássárgáját, és a felolvasztott, de nem forró vajat. A tejet kanalanként adagoljuk, mert nem biztos, hogy az összesre szükség lesz.
- A géppel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ha ragad, egy kevés lisztet adunk hozzá, ha kemény, akkor egy kevés tejet.
- A dagasztás után kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, majd letakarjuk, és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, a tojássárgájával, a tejföllel, a cukrokkal, a darával és a finomra vágott kaporral összekeverjük. A tojásfehérjékből a sóval kemény habot verünk, majd óvatosan a túróhoz keverjük.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd a tepsi méreténél egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy pereme is legyen.
- Enyhén meglisztezzük a tetejét, és feltekerjük.
- A kivajazott, lisztezett tepsibe (20x30 cm) helyezzük, kigöngyöljük, eligazgatjuk.
- A túrós krémet a tetejére öntjük, egyenesre simítjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 30 alatt megsütjük.
- Langyosan, kockára vágva tálaljuk, esetleg porcukorral is meghinthetjük a tetejét.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)