Karamellás hatlapos rizslisztből
Karamellás hatlapos rizslisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 600 gramm rizsliszt
- 30 gramm útifűmaghéj
- 12 gramm szalalkáli
- 1 mokkáskanál só
- 100 gramm kristálycukor
- 60 gramm zsír
- 2 darab tojás
- 200 ml tejföl
- 20 gramm vaníliás cukor
- kb. 200 ml tej
A krémhez:
- 80 gramm karamellás pudingpor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1000 ml tej
- 1/2 mokkáskanál só
- 200 gramm kristálycukor
- 200 gramm vaj
- 2 evőkanál porcukor a tetejére
Instrukciók
- A lisztet összekeverjük az útifűmaghéjjal, a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a zsírral, a kevés tejben feloldott szalalkálival, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, aránylag puha tésztát kapjunk, különben nagyon nehéz lesz vékonyra kinyújtani.
- Osszuk 6 részre a tésztát (kb. 240 gramm/gombóc), és fóliával letakarva pihentessük a hűtőben minimum 30 percig.
- A krémhez a cukrot egy lábasban kevergetve felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, aztán óvatosan, mert fröcskölhet, ráöntünk 400 ml tejet, és addig melegítjük, kevergetjük, amíg a karamell felolvad.
- A maradék tejet a pudingporral és a kakaóporral simára keverjük, a forró karamellás tejhez öntjük, a vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Langyosra hűtjük, és kanalanként beledolgozzuk a puha vajat is.
- A pihenőidő letelte után nyújtsuk ki a tésztagombócot lisztezett sütőpapíron 2mm vastagra, vágjuk méretre (kb. 22x34cm), majd a sütőpapírral együtt tegyük sütőlapra, és 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük világosra. A tésztalapokat rácson hagyjuk kihűlni.
- A langyos krémmel kenjük meg a tésztalapokat, tegyük egymásra, egy kicsit nyomjuk le, hogy a krém egyenletesen elterüljön.
- Másnapig pihentessük hűtőszekrényben, hogy a lapok megpuhuljanak, majd szórjuk meg a tetejét porcukorral, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)