Kávékrémes szelet – cukormentes, szénhidrát-csökkentett
Kávékrémes szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 60 gramm szezámmagliszt
- 20 gramm kókuszreszelék
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- 1/4 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál citromlé
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál tejföl 12%-os
- 3 evőkanál édesítő (eritrit)
- 1/2 mokkáskanál só
A tészta locsolásához:
- 100 ml tejeskávé
- 1 teáskanál édesítő (eritrit)
A krémhez:
- 1 darab avokádó kb. 160 gramm mag és héj nélkül
- 1 darab banán kisebb, nem túl érett
- 2 teáskanál Nescafé
- 2-3 evőkanál édesítő (eritrit)
- 1/4 mokkáskanál só
- 1 teáskanál rumaroma
- 2 evőkanál kókuszreszelék
A tetejére:
- 1 evőkanál kókuszreszelék
Instrukciók
- Egy tálban összekeverjük a liszteket, az útifűmaghéjat, és a szódabikarbónát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Amikor a hab már elég kemény fokozatosan hozzáadjuk az édesítőt és a citromlét.
- A tojások sárgáját habosra keverjük az édesítővel, a sóval és a tejföllel, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet, és szép simára keverjük. Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojásfehérjét, és óvatos mozdulatokkal a lisztes masszába keverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 25x30cm) öntjük, és 180 C fokon 15 perc alatt megsütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
- Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A meghámozott, kimagozott avokádót és a banánt botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a Nescafét, az édesítőt, a sót, a rumaromát és végül 2 evőkanál kókuszreszeléket.
- Amikor a tészta kihűlt, hosszában 3 csíkra vágjuk, a szélét is egyenesre vágjuk, majd egy lapot a tálra teszünk, megöntözzük a tejeskávé 1/3 részével, hagyjuk, amíg egy kicsit beissza, majd megkenjük a krém majdnem felével, rátesszük a második lapot, ezt is meglocsoljuk és megkenjük a krémmel.
- A harmadik lapot is rátesszük, ezt is meglocsoljuk, a maradék krémmel bekenjük, és a tetejét megszórjuk a kókuszreszelékkel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)