Kelkáposztás lepény
Kelkáposztás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 130 gramm Rama margarin
- kb. 2 evőkanál tejföl
- 6 gramm sütőpor
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 1 darab vöröshagyma nagyobb fej
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kapor aprított
- 300 gramm csiperkegomba
- 500 gramm kelkáposzta
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 zacskó előfőzött rizs
- 2 darab tojás
- 80 gramm sajt reszelt
Instrukciók
- A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Egy könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, egy kevés tejföllel lazítjuk, ha ragad, egy kevés liszttel szórjuk meg. A kész tésztát gombóccá gyúrjuk, majd fóliával letakarva legalább 2 óra hosszára betesszük a hűtőbe, de előző este is össze lehet gyúrni.
- A rizst az előírásnak megfelelően megfőzzük, félretesszük. A töltelékhez a felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kaprot is, pár percig együtt pirítjuk. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, és a laskára vágott kelkáposztát. megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve puhára pároljuk.
- Előbb a főtt rizst, majd a villával felvert tojás ¾ részét is hozzákeverjük, végül a sajttal megszórjuk, és pár percig, kevergetve még a tűzön hagyjuk, hogy egy kicsit összeálljon.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, 2 részre osztjuk, és az egyik gombócot lisztezett gyúrólapon a tepsi méreténél (20x30cm) egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, feltekerjük, belehelyezzük a tepsibe, majd kitekerjük, eligazgatjuk a széleket, villával kicsit megszurkáljuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Az elősütés után ráhalmozzuk a tölteléket, egyenesre igazgatjuk a tetejét, rátesszük a másik kinyújtott tésztalapot, ezt is megszurkáljuk, a maradék tojással lekenjük, és visszatéve a sütőbe 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
- Kockákra vágva, melegen tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)