Kenyér Penny-s lisztből
Kenyér Penny-s lisztből
Hozzávalók
- 250 gramm Penny-s kenyérliszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj (elmaradhat)
- 10 gramm élesztő friss
- 1 teáskanál kristálycukor
- 250 ml víz langyos
- 1 teáskanál napraforgóolaj
- 1 mokkáskanál só kb.
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos, cukros vízben. A robotgép táljába mérjük a lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, majd apránként a maradék vizet, a végén az olajat, és homogén tésztává keverjük.
- A tésztát beleöntjük egy kizsírozott hosszúkás sütőformába, tiszta konyharuhával letakarjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni. A liszt dobozán 30 perc van írva, nekem 60 perc alatt kelt meg, de nem volt túl meleg a konyhában.
- A megkelt tésztát 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. A sütő aljába tegyünk egy vízzel telt edényt, hogy gőzben süljön meg a kenyér.
- Miután megsült, vegyük ki a formából, hagyjuk kihűlni, és csak ezután vágjuk fel. Miután kiborítottuk a kenyeret a formából, és az alját még túl világosnak ítélnénk, tegyük vissza a kenyeret a forma nélkül a rácsra, és süssük még további 10 percig.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)