Képviselőfánk zabpehelylisztből
Képviselőfánk zabpehelylisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 100 ml víz
- 50 gramm sertészsír
- 1/2 mokkáskanál só
- 100 gramm zabpehelyliszt (jelölten gluténmentes)
- 3 darab L-es tojás vagy 4 db M-es
A krémhez:
- 40 gramm vaníliás pudingpor
- 1 darab tojássárgája
- 3 evőkanál édesítő
- 1/2 mokkáskanál só
- 3 darab tojásfehérje
- 300 ml Hulala habtejszín
- 1 evőkanál édesítő porrá őrölt, a tetejére
Instrukciók
- A tésztához a vizet a sóval és a zsírral felforraljuk, majd a lisztet beleszórjuk. Szorgalmasan kevergetjük kb. 2 percig, majd lehúzzuk a tűzről. Robotgéppel egyenként belekeverjük a tojásokat.
- Sütőpapírral bélelt tepsire 16 db pingponglabda nagyságú halmot teszünk, (lehet habzsákból is kinyomni, de nekem ezek a rusztikusak jobban tetszenek), elég nagy távolságra egymástól, mert jól meg fognak nőni.
- 190 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd visszavesszük a hőt 170 fokra, és így sütjük további 20 percig. 30 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert össze fognak esni a fánkok.
- A krémhez a pudingport összekeverjük egy kevés tejjel, az édesítő felével, a tojássárgájával, majd felöntjük a többi tejjel, és kis lángon, kevergetve, sűrűre főzzük. A 3 db tojásfehérjét a maradék édesítővel kemény habbá verjük, majd a forró pudinghoz keverjük, és még 2 percig együtt főzzük. Amikor a krém teljesen kihűlt, felverjük a tejszínt, és egy keveset a krémhez keverünk.
- A fánkok tetejét levágjuk, 1-1 evőkanálnyi vaníliás krémet teszünk az üregbe, rá egy teáskanálnyi tejszínhabot, majd visszatesszük a tetejét, és megszórjuk egy kevés porrá őrölt édesítővel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)