Kifli – élesztő nélkül
Kifli - élesztő nélkül
Hozzávalók
- 200 gramm rizsliszt (barna is, fehér is jó)
- 25 gramm útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 50 gramm kefir
- 250 ml víz
- 30+20 gramm napraforgóolaj
- 4 gramm sütőpor 1 mokkáskanál
A tetejére:
- 1 mokkáskanál szezámmag
- 1 mokkáskanál lenmag
Instrukciók
- Összekeverjük a lisztet, az útifűmaghéjat és a sót. Egy másik tálban összekeverjük a tojást, a kefirt, a vizet, és 30 gramm olajat, majd a lisztet fokozatosan hozzáadva összegyúrjuk. Akkor jó, ha már nem ragad, nem érezzük a tésztát nedvesnek. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés lisztet.
- Én két részre osztottam a tésztát, az egyik feléhez hozzágyúrtam a sütőport, majd megolajozott, szilikonos gyúrólapon kör alakúra nyújtottam, 8 részre vágtam (de lehet 4 részre is, akkor nagyobb kiflik lesznek, de nehezebben sül át a közepük), feltekertem, kicsit meghajlítottam, majd a sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgattam őket.
- A sütőpor nélküli tésztát ugyanígy elkészítettem, a tetejüket lekentem olajjal, a sütőporos kifliket megszórtam szezámmaggal, a sütőpor nélkülieket lenmaggal.
- 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöttem őket. Érdemes egyet próbaként félbevágni, hogy nem maradt-e nedves a közepe, ha igen, akkor süssétek pár perccel tovább. Alig van észrevehető különbség a sütőporos (a szezámmagos) és a sütőpor nélküli (a lenmagos) kiflik között.
- A kiflik kívül ropognak, belül puhák, de másnapra megpuhulnak, és puhák is maradnak napokig.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)