Sign In

Receptek

Kifli – élesztő nélkül

 

Kifli - élesztő nélkül

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 16 db

Hozzávalók
  

  • 200 gramm rizsliszt (barna is, fehér is jó)
  • 25 gramm útifűmaghéj
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm kefir
  • 250 ml víz
  • 30+20 gramm napraforgóolaj
  • 4 gramm sütőpor 1 mokkáskanál

A tetejére:

  • 1 mokkáskanál szezámmag
  • 1 mokkáskanál lenmag

Instrukciók
 

  • Összekeverjük a lisztet, az útifűmaghéjat és a sót. Egy másik tálban összekeverjük a tojást, a kefirt, a vizet, és 30 gramm olajat, majd a lisztet fokozatosan hozzáadva összegyúrjuk. Akkor jó, ha már nem ragad, nem érezzük a tésztát nedvesnek. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés lisztet.
  • Én két részre osztottam a tésztát, az egyik feléhez hozzágyúrtam a sütőport, majd megolajozott, szilikonos gyúrólapon kör alakúra nyújtottam, 8 részre vágtam (de lehet 4 részre is, akkor nagyobb kiflik lesznek, de nehezebben sül át a közepük), feltekertem, kicsit meghajlítottam, majd a sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgattam őket.
  • A sütőpor nélküli tésztát ugyanígy elkészítettem, a tetejüket lekentem olajjal, a sütőporos kifliket megszórtam szezámmaggal, a sütőpor nélkülieket lenmaggal.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöttem őket. Érdemes egyet próbaként félbevágni, hogy nem maradt-e nedves a közepe, ha igen, akkor süssétek pár perccel tovább. Alig van észrevehető különbség a sütőporos (a szezámmagos) és a sütőpor nélküli (a lenmagos) kiflik között.
  • A kiflik kívül ropognak, belül puhák, de másnapra megpuhulnak, és puhák is maradnak napokig.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kifli, pékáru

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating