Kókuszos-ananászos krémes
Kókuszos-ananászos krémes
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 darab tojás
- 120 gramm kristálycukor
- 3 evőkanál hideg víz
- 12 gramm sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 150 gramm rizsliszt
- 1 evőkanál cukormentes kakaópor
A gyümölcsös réteghez:
- 12 darab ananászkarika
- 40 szem magozott meggybefőtt
A kókuszos krémhez:
- 300 ml tej
- 4 evőkanál rizsliszt
- 20 gramm vaníliás cukor (kb. 2 csomag)
- 200 gramm vaj
- 150 gramm porcukor
- 60 gramm kókuszreszelék
A mázhoz:
- 1,5 csomag Dr. Oetker étcsoki tortabevonó
vagy
- 2 evőkanál víz
- 60 gramm vaj
- 200 gramm étcsoki
Instrukciók
- Egy nagyobb tepsit (25x35 cm) kibélelünk sütőpapírral, vajjal vékonyan megkenjük, a lecsöpögtetett ananászkarikákat rárakjuk. A közepükre, és az üresen maradó részekre elosztjuk a meggyszemeket.
- A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a vízzel jó habosra keverjük a robotgéppel 3-4 perc alatt. Hozzáadjuk a sütőporral, sóval elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Kettéosztjuk, kb. 35-35 dkg, majd az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A gyümölcsös rétegre először a barna, majd a sárga masszát kenjük rá. 180 C fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálcára átfordítjuk úgy, hogy a gyümölcsös rész legyen felül, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- A krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel és a vaníliás cukorral, majd lassú tűzön, kevergetve, sűrűre főzzük. Türelem, mert a rizsliszt lassabban sűrűsödik be, mint a búzaliszt, nehogy folyós maradjon. A puha vajat habosra keverjük porcukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a kihűlt lisztes krémet, végül a kókuszreszeléket. A krémet a tészta tetejére kenjük, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- A csokimázhoz a vizet és a vajat kis lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és úgy keverjük bele az apró darabokra vágott csokit, különben túlmelegszik, és összeáll, megkeményedik. Ha a tortabevonót használjuk, a zacskót 75 C fokos vízbe tesszük kb. 10 percre, majd a felolvasztott csokit a krém tetejére csorgatjuk, ha szükséges, késsel egyenesre igazítjuk.
- Én ez utóbbit használtam most, jó ronda lett, matt és egyenetlen, ezért megszórtam a tetejét egy kevés díszítő cukorral. A szeleteket jelöljük be a még puha csokiba (én egy vonalzóval jelöltem be), mert különben törni fog a szeletelésnél.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)