Kolbászos-sajtos kifli
Kolbászos-sajtos kifli
Hozzávalók
- 350 ml tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 20 gramm élesztő
- 250 gramm rizsliszt
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 100 gramm Miklós' Universal mix
- 6 gramm útifűmaghéj
- 1 púpozott teáskanál só
- 200 gramm öregtészta
- 170 gramm Rama margarin
A töltelékhez:
- 500 gramm lángolt kolbász
- 1 teáskanál margarin a tepsi kikenéséhez
- 1 darab tojás a kiflik lekenéséhez
- 50 gramm reszelt füstölt sajt a kiflik tetejére
Instrukciók
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben. A robotgép táljába mérjük a liszteket, a sót, és 200 gramm öregtésztát. Amikor az élesztő felfutott, elindítjuk a gépet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, fokozatosan a maradék tejet (ne egyszerre az egészet, nehogy túl lágy legyen a tészta), majd apránként a felolvasztott, de nem meleg margarint. Alaposan dolgozzuk ki, addig keverjük, amíg a tészta elválik a tál falától.
- Kapcsoljuk ki a gépet, lisztezzük meg kicsit a tészta tetejét, takarjuk le, és huzatmentes, langyos helyen kelesszük a duplájára kb. 50 perc alatt. (A hozzáadott öregtészta mennyiségét elvesszük a megkelt tésztából, és visszatesszük a hűtőbe pihenni.)
- A kelesztés után gyúrjuk át lazán, majd osszuk a tésztát 3 kerek cipóra.
- Nyújtsuk ki az első cipót kb. 50mm vastagra, osszuk 8 cikkre, mindegyik cikk szélesebb végére tegyünk egy darabka kolbászt, majd tekerjük fel.
- Tegyük a kifliket margarinnal kikent sütőlemezre, kenjük le a tetejüket villával felvert tojással, és szórjuk meg a reszelt sajttal.
- Amíg a sütő bemelegszik 190 fokra, pihennek a kiflik, majd 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Ezalatt az idő alatt lesz időnk a másik adagot elkészíteni. Frissen, melegen nagyon finom, másnapra egy kicsit megkeményedik, de pár másodperc alatt a mikróban újra megpuhul.
- Hozzávalók: Az öregtésztához: 250 gramm gluténmentes liszt (lehet vegyesen, amilyen liszteket általában használtok), 4 gramm útifűmaghéj, 3 gramm szárított élesztő (kb. ½ zacskó), 1 mokkáskanál só, kb. 200-300 ml langyos víz.
- Elkészítés: Az öregtésztához a hozzávalókat jól összekeverjük, egy puha, könnyen gyúrható, kicsit ragacsos tésztát kell kapnunk.
- A tésztát egy zárható tetejű műanyagdobozba (akkora legyen, hogy a tészta kb. az 1/3 részéig érjen a doboznak, hogy legyen helye megkelni) tesszük, és lezárás nélkül kint hagyjuk a konyhapulton. Hagyjuk, hogy jól megkeljen, kb. 10-12 óra, vagy akár egy egész éjszaka alatt.
- Amikor már túlkelt és visszaesett, lezárjuk a dobozt, hogy ne száradjon ki, majd betesszük a hűtőbe. Másnap már lehet használni, de minél öregebb, annál jobban fog működni.
- Felhasználáskor, vagy csak egy részt veszünk ki belőle (kb. 150-200 grammot), vagy, hogy néha meg is etessük, főleg, amikor már kevés van belőle, kivesszük az egészet, lemérjük, hozzágyúrjuk a friss kenyértésztához, majd visszamérjük az öregtészta mennyiségét, és betesszük a dobozba, majd a hűtőbe. Vagy, ha elfogyott, újat készítünk.
- Ha olyan kelt tésztát készítünk, amihez tojás, tej vagy más hamar romlandó hozzávaló kell, akkor mindig vegyünk ki az öregtésztából, és ezt a tejes, tojásos tésztát soha ne gyúrjuk hozzá az öregtésztához.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)