Kovászos uborka és káposzta – burgonyával érlelve
Kovászos uborka és káposzta - burgonyával érlelve
Hozzávalók
5 literes üveghez:
- 1200 gramm fürtös uborka
- 1/2 fej káposzta közepes nagyságú
- 1 csokor kapor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 20 szem egész fekete bors
- 1500 ml meleg víz (nem forró)
- 2 evőkanál só
- 2 darab burgonya
Instrukciók
- Az uborkát alaposan megmossuk, négybe vágjuk úgy, hogy az egyik végétől kezdve félig bevágjuk hosszában, majd a másik végénél szintén bevágjuk ugyanígy. Így 4 részre lesz vágva az uborkánk, de egyik végén sem esik szét.
- A krumplikat megpucoljuk, vastagabb szeletekre vágjuk. Az 5 literes üveg aljára rakjuk a krumpli és a kapor felét, arra jön a káposzta, a káposztára szépen sorba állítjuk az uborkákat, majd a tetejére tesszük a megmaradt kaprot, fokhagymát, krumplit.
- Meleg, sós vízzel felöntjük, kistányérral letakarjuk, és langyos helyre tesszük, nem szükséges a tűző napra kitenni. Pár nap múlva fogyasztható. Ekkor kiszedjük a krumplikat, és a saját levében, a hűtőben tároljuk. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható lehűtve.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)