Köménymagos kifli rizslisztből
Köménymagos kifli rizslisztből
Hozzávalók
- 20 gramm élesztő friss
- 100 ml tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 200 gramm barna rizsliszt
- 200 gramm fehér rizsliszt
- 50 gramm zabpehelyliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj kb. 15 gramm
- 1,5 teáskanál só
- 220 ml tej kb. langyos
- 40 gramm sertészsír
A tetejére:
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 mokkáskanál dekor só
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 100 ml tejben. A robotgép táljában összekeverjük a liszteket, az útifűmaghéjat és a sót. Most nem áztattam be külön az útifűmaghéjat, így könnyebb volt elkészíteni, mert jártam már úgy, hogy hirtelen kocsonyásodott meg, ahogy öntöttem hozzá a vizet, aztán botmixerrel kellett csomómentesre keverni. Így viszont nem volt gond vele, egyenletesen szívta fel a folyadékot.
- Ne adjuk hozzá az összes tejet egyszerre, a végére hagyjunk egy keveset, mert kell egy kis idő, amíg az útifűmaghéj megszívja magát. Amikor már jól összedolgoztuk, hozzákeverjük a felolvasztott, de nem forró zsírt, és ezzel is alaposan összekeverjük.
- Pár percet várunk, majd ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a tészta állaga. Közepesen kemény, formázható tésztát kell kapnunk. Ha kemény, egy kevés (1-2 evőkanál tejjel) lazítjuk, ha túl puha, deszkára borítva kicsit átgyúrjuk, egy kevés lisztet hozzáadva.
- A tésztát 4 adagra osztjuk, 1-1 gombócot ismét kicsit átgyúrunk, majd kerekre kinyújtjuk, 4 cikkre vágjuk. A cikket egy kicsit hosszában megnyújtjuk, majd kifli formára feltekerjük, és sütőpapíros tepsire tesszük. A 4 tésztagombócból összesen 16 db kis kiflit formálunk.
- A kifliket konyharuhával letakarjuk, langyos helyen 30 percig kelesztjük, majd a felvert tojással megkenjük, a köménymaggal és a sóval megszórjuk. 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)